Регистрация като свободна професия

Днес в 15:53 63 1

Днес в 15:53
Публикации: 23 / 0
Здравейте. Бих Ви помолила за съвет:) Аз съм психолог и искам да се регистрирам като свободна професия. Казусът ми е следния: как стой въпросът с майчинството, ако в един момент ми се наложи? Имам ли право на майчински и съответно болнични? Има ли ограничения в тази насока? Как се изчислява трудовият стаж в случея на свободна професия - 8часа ли се води?
Благодаря предварително!
#1 | Днес в 16:11
Публикации: 10351 / 1817
Дали ще имате право на болничен и/или майчинство зависи от избора на осигурителните рискове,  за които ще се осигурявате. Ограничения: за да ползвате болничен трябва да имате 6 месеца осиг.стаж с осигуровки за общо заболяване и майчинство (ОЗМ), а за майчинство - 12. Броят се от първия Ви ден в осигуряване изобщо, а не само от последната Ви дейност. Сумарно.
При свободна професия няма трудов стаж, защото не сте на трудов дотовор. Пък и за какво Ви е трудов стаж? Важното е, че за времето, през което правите осиг.вноски, Ви се зачита за осигурителен стаж. Осиг.стаж е нужен при  пенсиониране, а когато е с ОЗМ, върши рабата при болнични и майчинство.  Единственото, за което осигуряването като свободна професия "не помага" е обезщетението за безработица или при трудова злополука, защото не се осигурявате за тези рискове
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група