Продажби в Книжен пазар

Днес в 07:24 83 2

Днес в 07:24
Публикации: 2 / 0
Здравейте! Аз съм частно лице и искам да си продам колекцията от книги в книжен пазар.
Разбрах, че се подава декларация за данъци всяка година от самия сайт.
Но не знам дали НАП няма да ми наложат и  допълнителни осигуровки.
Казаха ми, че излиза автоматично ако имаш продажби в НАП декларацията данъци+ осигуряване.
Моля да ми кажете как стоят нещата!
Предварително благодаря  :smile1:
#1 | Днес в 07:40
Публикации: 10702 / 1907
Да, от Книжен пазар ще подадат справка в НАП за сумата, която са Ви платили. НАП ще очаква от Вас да подадете Годишна данъчна декларация,  да декларирате този доход и да платите данък. Ако не го направите в срок (края на април следващата година), ще Ви подканат да го направите.
Какво да направите? Продали сте книги. Ваши собствени, кошто сте купили за да  ползвате лично, а не с цел продажба. Прочели сте ги, сега не Ви трябват и ги продавате. Продажбата на лични вещи е необлагаем доход. Не дължите данък, нито осигуровки. Догодина, някъде след 10-15 март на сайта на НАП се появяват ГДД с попълнени всички доходи, за които НАП има информация. Отваряте Вашата ГДД и поставяте дохода от продажбата на личните Ви употребявани вещи в Приложение 13 "Необлагаеми доходи" и подавате декларацията.
Ако купувате книгите с цел последваща продажба, нещата са различни
#2 | Днес в 07:58
Публикации: 2 / 0
Да, от Книжен пазар ще подадат справка в НАП за сумата, която са Ви платили. НАП ще очаква от Вас да подадете Годишна данъчна декларация,  да декларирате този доход и да платите данък. Ако не го направите в срок (края на април следващата година), ще Ви подканат да го направите.
Какво да направите? Продали сте книги. Ваши собствени, кошто сте купили за да  ползвате лично, а не с цел продажба. Прочели сте ги, сега не Ви трябват и ги продавате. Продажбата на лични вещи е необлагаем доход. Не дължите данък, нито осигуровки. Догодина, някъде след 10-15 март на сайта на НАП се появяват ГДД с попълнени всички доходи, за които НАП има информация. Отваряте Вашата ГДД и поставяте дохода от продажбата на личните Ви употребявани вещи в Приложение 13 "Необлагаеми доходи" и подавате декларацията.
Ако купувате книгите с цел последваща продажба, нещата са различни

Благодаря Ви много ми беше полезно!
Аз искам да си продам колекцията от над 1000 книги. Как ще докажа , че са лични пред НАП. Нямам къде да ги съхранявам вече.
Нови книги не мисля да купувам за продажба.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група