Здравейте,
Явно сте задълбали в детайлите и това Ви е попречило да видите главното.
Вие изплащате сума по заповед за командировка, съгласно описаното в нея и в съответствие с Наредбата. Всички бончета, квитанцийки и билетчета си ги върнете на командирования за спомен, след като се отнасят до дневните му. Можел е да си носи луканка и да няма такива "отчетни документи" - пак трябва да си му изплатите полагащити се дневни. И не 30%, а в пълен размер, защото не виждам да му е предоставен "пълен пансион в натура". След като сметнете какво дължите на Вашия служител, можете да му изплатите сумата в каквато искате валута.
Скрит текст :
чл. 15. (1) За покриване разходите на командированите лица в чужбина се изплащат дневни и квартирни пари в размери и валути съгласно приложение № 2. Допуска се изплащане на друга валута в нейната равностойност по курса на Българската народна банка в деня на плащането.
чл. 18. (1) С дневните пари се осигуряват средства за храна, вътрешен градски транспорт и други разходи.
(2) Средствата за вътрешен транспорт се определят заедно с маршрута и превозното средство в заповедта за командировка. В случаите, когато разходите за транспорт от летището до населеното място на командировката превишават 30 на сто от размера на дневните пари, тези разходи са за сметка на ведомството или предприятието и се отчитат срещу представен разходооправдателен документ.
чл. 20. (1) Когато приемащата страна осигурява пълен пансион в натура, на командированите лица се изплаща 30 на сто от размера на полагащите се дневни пари.
(2) При частично поемане на някои разходи дневните пари се намаляват с размера на разходите в съответствие с чл. 18, ал. 3, т. 1.
И аз не обичам ЗДДС - не съм извратена,
но има полза да го четем. Защото за нощувката, за която има документ, имате право на ДК, но ако е в страната. За чужбина мисля, че имаше минимални прагове, над които може да искате от съответната европейска държава възстановяване по системата VAT Refund.