Пункт за изкупуване на вълна

07.03.2014, 15:34 6883 2

07.03.2014, 15:34
Публикации: 186 / 38
Здравейте.
Ще ми се наложи да се занимавам със специфичен проблем и бих желала да се консултирам с Вас.  Счетоводител съм на фирма, регистрирана по ДДС.
Моят клиент - малка фирма - иска да направи пункт за изкупуване на вълна от селските баби /става въпрос за по 2-3 кг  вълна/ - само изпрана.  Считам, че дори само изпрана - тя пак си остава непреработена селскостопанска продукция.
Тази вълна моят клиент /фирмата/ ще дава да му я преработват на ишлеме  -  ще му изработват прежда за плетене на чорапи, и  одеала, тип родопски, които той ще продава. 
Бабите, като си предават вълната, срещу нея  ще могат да си вземат на по-ниска цена прежда или одеала.
Оборота по мои впечатления ще е много малък, но все пак трябва да се оформи документално.
Няма проблем с отчетността по продажбите - фирмата има магазин, касов апарат - начислява ДДС, издава фактури за тези, които искат.
Проблемът, който не ми е съвсем  ясен, - е какви документи следва да се съставят при изкупуване на вълната, плащането й, декларирането на тази сделка - текущо през годината, и в годишните декларации, удържат ли се данъци и осигуровки по време на самата сделка ?
Досега се е практикувало - бабата дава 3 кг вълна, и получава едно одеало  2,300 кг и плаща 13 лева.   Ако си купи одеалото без вълна - плаща 22 лева.  Така и за преждата - дава се съответното количество вълна, приспада се някакъв рандеман, и се предлага прежда  на по-ниска цена. /Тези по-ниски цени срещу предаде вълна всъщност са цените на преработката на вълната в прежда или в одеала./  И нито документи за изкупената вълна,  клиента ми – филмата – не може да докаже произхода на вълната,   нито може да се даде обяснение защо  продажната цена на одеалата съответно на преждата, маркирани в касовата лента, са различни.
Аз считам, че продажната цена на одеалата и на преждата  трябва да е една и съща, а за предадената вълна бабите да си получат парите и с това да си компенсират покупката на одеалата или преждата, от която си плетат чорапи.
Стигнах до извода, че вероятно трябва във фирмата на моя клиент да се съставя сметка за изплатени суми и да се дава служебна бележка при всяка сделка. В края на годината моят клиент да подава декларация по чл.73, а бабите да си подават  годишна декларация по чл.50 с приложение  3 Част І таблица 1. 
А може би има някакъв друг документ, с който да се документира изкупуването на вълната и заплащането на стойността й на физическото лице ?
Много се съмнявам, че бабите ще разберат за какво става дума.  Аз от името на моя клиент ще подам декл по чл.73, но бабите ще забравят и няма да си подадат декларация по чл.50. И после от НАП ще ги глобяват - заради 2-3 кг вълна от 2-3 овчици - глобите са от 50 лева нагоре.
Пиша на Вас - ако имате опит и друга организация на отчетността на тази дейност, да ми помогнете да вкарам в ред счетоводството на тази фирма.
 Може би изпускам някое действие, произтичащо от данъчните закони,  подаването на някоя декларация...
Тъй като в масовия случай става въпрос за баби-пенсионерки, не се задълбочавайте да анализирате проблема  за работещи хора, които имат и други доходи.
Доколкото ми стигнаха знанията -  при изкупуването на вълна не се прилага принципа на обратно начисляване на ДДС - ама и за това да попитам.  Изобщо - земеделието ми е тъмно и непознато, а това ще е странична дейност на фирмата на моя клиент.
Много се надявам на Вашите компетентни отговори.
Желая Ви спорна работа.

#1 | 08.03.2014, 14:12
Публикации: 186 / 38
Колеги, никой ли няма по селата такава дейност - да сподели опит ?
#2 | 08.03.2014, 14:42
Публикации: 11956 / 2182
Нямам опит точно в тази област, но някога бях си копирала едни писма по друг случай - не знам дали не биха ти помогнали да направиш някаква аналогия.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група