Здравейте,
Имаме следния специфичен случай. Служителка, заедно със съпруга й, са осиновили две деца над възраст между 2 и 5 години, които са им предадени от детското заведение през февруари 2014 г. Към момента осиновителката ползва отпуск по чл. 164б, ал. 1 от КТ и съответно са подадени документи в НОИ за ползване на обезщетение по чл. 53а, ал. 1 от КСО. Същевременно се планира децата да бъдат дадени на детска градина /частна, но това няма значение в случая/, считано от 15-ти Март. В общия случай ми е ясно, че отпускът се прекратява от датата на постъпване в детското заведение. Затруднението ми идва обаче от факта, че служителката, която е и бременна, след започване на отпуска по чл. 164б от КТ, в момента е в болница и ще й бъде издаден болничен лист, като периодът на болничния продължава и след датата на предстоящото настаняване на децата в детска градина.
С оглед на гореописаното моля /предвид, че доста нормативи четох, но не стигнах да ясен отговор/ за мненията ви по въпроса дали болничният може да бъде признат и откога /той все още мисля, че не е издаден, но предстои да бъде/ и как да бъде отчетен в работния график на служителката и как да бъде деклариран пред НОИ. В момента тя не е на работа, но не ще бъде неработоспособна и след даването на децата на детска градина, а болничният лист ще е вече издаден и ще е от дата, от която тя е била в отпуск на друго основание и е ползвала обезщетение на това друго основание.
Благодаря предварително за добронамерените ви мнения и съвети.