ET земеделски производител - назначаване на работници, отчитане на труда

09.03.2014, 15:44 8850 4

09.03.2014, 15:44
Публикации: 13 / 0
Здравейте! Моля за извинение, ако въпросът ми ви се стори твърде общ. Аз съм ЕТ - земеделски производител, юридическо лице. Имам следния проблем - как мога да бъда гъвкава и да не ощетявам себе си, без да влизам в противоречие със закона, когато назначавам работници? Като имате предвид, че работата е сезонна, че назначаването на работници зависи от това, какво е времето (работи се на открито), има ли работа в момента, имам ли пари да им платя. Назначавала съм на граждански договор - не мога да изпълня изискванията на Трудова инспекция, а и те не долюбват тези договори. Тази година назначих двама на срочен за 8 месеца от 1.03. Оттогава до днес, а и до средата на месеца не викам никого на работа, защото просто навън в момента не може да се работи - заради студа и дъжда. Работниците знаят характера на работата и възможностите ми, нямат претенции към мен и знаят че се заплаща за извършена работа и реално отработено време. Но за това време, в което те не са работили, аз дължа данък ДОО и здравни. Има ли законово основание да отчитам тези неработни дни като такива? Визирам специално условията на земеделски труд на открито в дните, когато метеорологичните условия не позволяват да се работи. При извършена проверка от Трудова инспекция миналата година ми казаха, че могат да работят по предварително изготвен предния месец график. Правя график оттогава, но в момента просто не го спазвам. Как да обоснова това, когато то не зависи от мен?
И, втори въпрос - за преминаването към 1/2 работен ден трябва ли да уведомявам НОИ?
#1 | 09.03.2014, 18:08
Публикации: 6403 / 1130
Предвид сезонния характер на работата, договорът за извършване на определена работа по ЗЗД (Граждански договор) е най-подходящата форма на заетост в селското стопанство. ИТ биха Ви упрекнали в прикрит ТД, ако заварват работниците Ви на бюро от 8 до 17 часа. При Вас нещата са точно обратните - не можете да спазвате 8-часов работен ден. Знам как се работи на село - започва се рано, в 5-6 сутринта, после от 11 до към 15-16 се почива и после отново се работи до тъмно. Никакъв ТД не може стриктно да обхване тези условия.
Работила съм като счетоводител в земеделска кооперация и на постоянен ТД са били само домакина, един тракторист и трима пазачи. изброявам ги, за да се види, че това са хора, които (освен тракториста) нямат отношение към производствения процес. останалите работници винаги сме наемали по ГД и не сме имали проблем с контролните органи - НАП, ИТ, НСЗКБ
#2 | 09.03.2014, 18:21
Публикации: 13 / 0
Благодаря!  А има ли някакви ограничения - колко дни (часа) в седмицата или месеца трябва да работят работниците на ГД. Доколто знам, не трябва да са обвързани нито с работно време, нито с работно място, а при мен са обвързани с работно място - разсадник. Знам, че колеги от бранша са били принуждавани да назначават от граждански на трудов, но те са с оранжерии и възможност да осигурят целогодишна заетост, а аз не съм. В момента ми се върти абсурдната идея да отида при проверяващата в Трудова инспекция и да поискам писмен отговор на въпросите си. Защото става въпрос за София и аз не съм убедена, че в инспекцията са наясно с нещата, след като ме караха да измервам шум на помпата за поливане и запрашеност на въздуха на полето. И осветеност в един фургон, който не е работно място, а служи само да се скрием в лошо време.
#3 | 09.03.2014, 18:51
Публикации: 6403 / 1130
Разсадника, полето, сграда в строителството ... - не са работно място, а обект. Работното място е бюрото до прозореца в стаята на счетоводния отдел. :smile1:
А след като няма и целогодишна заетост, никой не може да Ви упрекне за ГД.
Ако приемете съвета ми, по-добре не искайте предварителни писмени становища от ИТ, защото ще го възприемат като нарушаване на спокойствието им и ще положат усилия да нарушат и Вашето. :wink1:
#4 | 09.03.2014, 19:09
Публикации: 13 / 0
Благодаря много! Ще послушам съвета ви, просто исках да съм информирана и да мога да се защитя, в случай на претенции към мен.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група