Фактуриране

13.03.2014, 14:15 4907 3

13.03.2014, 14:15
Публикации: 364 / 7
Здравейте, трябва да издадем ф-ра за извършен монтаж на германска фирма, която има обект, където се извърши монтажа на територията на Б-я.Германската фирма няма офиси в Б-я и не е установена в Б-я. Как да се ф-ра -без ддс или с ддс ??
#1 | 13.03.2014, 15:39
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Съгласно чл. 21, ал. 2, изречение второ: "Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект."

При положение, че доставката е в страната - следва да начислите данък.
#2 | 13.03.2014, 16:22
Публикации: 364 / 7
какво да се разбира под постоянен обект?-обекта на който изв.услугата е една пречиствателна станция. Германската фирма няма офис-и някакъв постоянен обект в Б-Я.
#3 | 13.03.2014, 17:31
Публикации: 6403 / 1130
Ето го целият текст:

(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.

Изречение първо ни казва, че място на изпълнение на услугата, предоставена на регистрирано лице, е адресът на получателя.

Според изречение второ, когато услугата се предоставя на някакво физическо място, различно от адреса на получателя, мястото на изпълнение е този обект, това физическо място.

Според §1, т. 10 от ДР та ЗДДС:
10. "Постоянен обект" е търговско представителство, клон, офис, кантора, ателие, завод, работилница (фабрика), магазин, склад за търговия, сервиз, монтажен обект, строителна площадка, мина, кариера, сонда, петролен или газов кладенец, извор или други подобни, целящи извличане на природни ресурси, определено помещение (собствено, наето или ползвано на друго основание) или друго място, чрез което едно лице извършва цялостно или частично икономическа дейност на територията на една страна.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група