Финансиране за изработване на софтуер

18.03.2014, 07:59 5124 2

18.03.2014, 07:59
Публикации: 24 / 3
Здравейте, във връзка с финансиране по европейски програми се повява следният казус:

Фирма разработва програмни продукти, които могат да се причислят към стандартен софтуер. Получава финансиране с цел изработването на конкретен програмен продукт. Финансирането покрива заплати, осигуровки, наеми, хардуер и софтуер.

При отразяването на финансирането стъпвам върху следните постановки:
1. Разработваният програмен продукт ще представлява нематериален дълготраен актив. Всички разходи свързани с него отчитам по гр.60 и с-ка 611 - незавършено производство. Въпреки, че е ДА, това е основната дейност, поради това не ползвам 613 - разходи за ДА.
2. Съобразно СС 20, приемам че финансирането е за "Обвързани с активи дарения - такива дарения, при които главното условие е получаващото ги предприятие да закупи, създаде или придобие по друг начин дълготраен материален или нематериален актив." Бъдещият актив е амортизируем и като приход в текущия период следва да се отразят "начислените за съответния период амортизации на активи". Т.к. активът още не е оценен и не е започнала амортизация, приходи не се признават.

Проблемите ми са от една страна, дали приходите от финансиране действително трябва да се "отложат" до започването на амортизации, независимо, че покриват разходи по гр.60
Вторият проблем е, че се закупуват ДМА, които се амортизират, но тяхната амортизация влиза в стойността на изработвания НМДА. Възниква въпросът, дали трябва да се признават приходи от финансиране, пропорционални на тяхната амортизация. Според мен не, но това влиза в конфликт с буквата на стандарта.

Вашите мнения?
#1 | 18.03.2014, 08:16
Публикации: 6403 / 1130
Предлагам Ви една разработка, която частично обхваща интересуващата Ви проблематика
http://ktkbg.blogspot.com/2012/02/blog-post_6080.html
#2 | 18.03.2014, 12:00
Публикации: 24 / 3
Да, статията пояснява прилагането на стандарта.

Това, за което не съм много сигурен е, че стандартният програмен продукт, който се разработва представлява НДМА. Защото, ако не е отпада разсрочването на прихода от финансиране като бъдещ приход.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група