Здравейте!
Имам следният казус.
Служител в училище заема длъжността педагогически съветник от м.02.2010г.Синдикален член.
Подава молба до директора, за преизчисляване на трудовия стаж като се позовава на чл.13.ал.4 и 5 от Колективния трудов договор сключен между Столична община и Синдикатите на учителите в България на 06.07.2010г., който гласи следното:
ал.4 Столична Община и работодателите се задължават при определяне продължителността на тр.стаж и професионален опит, за които се заплаща ДТВ да се зачитат изцяло за придобит тр.стаж и проф.опит по смисъла на НСОРЗ, придобития до 01.07.2007г. по трудово правоотношение или държавна служба, за членовете на синдикатите.
ал.5 СТОЛИЧНА ОБЩИНА И РАБОТОДАТЕЛИТЕ зачитат трудовия стаж, придобит след 01.07.2007г. в друго предприятие на сходна или със същия характер работа или професия съгладно чл.12, ал.4 от НСОРЗ, както следва:
- за педагогическия персонал- в съответствие с чл.19ь ал.1-4 от Наредбатаза пенсиите и осигурителния стаж, както и в други отрасли и дейности по специалността от висшето образование с придобита образователно- квалификационна степен, "магистър" или "бакалавър", която ползва като учител.
Лицето има степен магистър по философия с втора специалност български език.
Работил е като учител преди 01.07.2007г. от 11.09.1980г. до 1981г.; ученически администратор в Благоевски район на ДКМС; редактор, експерт по реклама при Мин.на младежта и спорта, началник склад, управител на автосервиз.
Молбата е да му се признае целият трудов стаж за професионален опит, като педагогически съветник, да му се начисли ДТВ от момента на назначаването му от 2010г. и да му се изплатят всички дължими суми.
Това означава ли, че за всички членове на синдикатите НСОРЗ не важи и им се признава всичкият стаж придобит преди влизане в сила на наредбата за професионален опит при назначаване на работа.
Не съм юрист, от скоро съм в училището и моля за помощ.Благодарности на всеки, който ще вземе отношение по темата.