Процент за професионален опит и трудов стаж

13.07.2011, 08:47 4969 2

13.07.2011, 08:47
Публикации: 31 / 0
Здравейте!

Назначен общ работник с над 40 год. стаж като учител или друг по високо квалифициран труд.Редно ли е да не му се признава този труд и да не му се начислява процент ДТВ тъй като не е работил като общ работник т.е. не е бил на същата или сходна длъжност?
#1 | 13.07.2011, 11:26
Публикации: 1202 / 120
За съжаление според действащите нормативни разпоредби не можете да заплатите % за общ стаж, а само за този, който работника покаже като придобит опит в професията, която ще упражнява.
Ако питате дали е справедливо по принцип - може и да е, може и да не е, но законодателя не се интересува от това. Политиката бе следната:  Доплащане "за стаж" се води Сталинска мярка за стимулиране на трудовата заетост и на практика се изплаща само в БГ и бившите страни-членки на СССР. Според директивите на ЕС от 2007 година това доплащане е премахнато. В България обаче такова плащане извършваха предимно държавните, общинските и крупните частни работодатели. Останалите на практика отдавна договарят брутна сума. През 2006 г . правителство и синдикати имаха предварителна нагласа с еднократен акт да обявят всички брутни заплати за основни, но това така и не стигна до "тристранката". Намери се хитрец, който измисли схемата - нарушение на директивите до момента на санкциониране - така се появи новата наредба, която има единствената цел до момента до който от ЕС ни изтраят, да намали в пъти плащанията за "клас"  след всяка промяна на работното место и едва тогава да се мине към обявяване на брутната заплата за основна. (По въпроса защо синдикатите си замълчаха - все още всички мълчат, но най вероятно от интерес, а чий - това пък е съвсем отделен въпрос.) В този аспект, на въпроса Ви "Редно ли е...?" ще отговоря категорично - Не е редно! и ще добавя - Даскала да се брои в кюпа на хилядите прецакани...и да се замисли дали той не е изучил оня, който измисли тази схема! :'(
#2 | 13.07.2011, 11:27
Публикации: 3145 / 253
Редно е от 01.01.2007г е промяната. Прочетете НСОРЗ.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група