Реквизити на фактурите,пълномощно

15.06.2014, 18:00 11212 9

15.06.2014, 18:00
Публикации: 85 / 2
Уважаеми приятели,моля за помощ имам един въпрос на когото не намирам отговора.
Необходимо ли е да се иска пълномощно на лицето на ,което се издава фактура при покупка,записването на Егн-то му?
По закон е необходимо да се изискват май,но не съм чула някой да практикува така!
#1 | 15.06.2014, 18:39
Публикации: 9261 / 1550
Закон за счетоводството
Чл. 7. (1) Първичният счетоводен документ, адресиран до други предприятия или физически лица, съдържа най-малко следната информация:
1. наименование и номер, съдържащ само арабски цифри;
2. дата на издаване;
3. наименование, адрес и номер за идентификация по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на издателя и получателя;
4. предмет и стойностно изражение на стопанската операция.

А това са изискванията към фактурите по ЗДДС
Скрит текст :

А ето и формулировката за идентификация на регистрираните лица според ДОПК:
Скрит текст :

Не виждам някъде да се изисква ЕГНто на представителя на фирмата получател. ЕИК на фирмата е достатъчен. ЕГНто може да търсите когато издавате фактура на ФЛ.
За пълномощно на лицето, на което се издава фактура, не съм чула.
#2 | 15.06.2014, 21:19
Публикации: 85 / 2
Благодаря ,но  според гл.счет. е необходимо да се изисква пълномощно за да не се злоупотребява при искането и при издаването на фактури.Утре ще проверя къде го пише и ще ви информирам,те се базират само на нормативни документи.
Благодаря още веднъж.Лека вечер.
#3 | 15.06.2014, 21:46
Публикации: 6403 / 1127
Ще е любопитно да се запознаем с нормативния текст за пълномощното като право пораждащо основание за издаването на фактури.  :smile1:

Останах с впечатлението, че не обвързвате действието по издаването на фактура с неговото стопанско основание?!? :hmmm:

Ако сте продавач и извършвате продажба, регистрирате стопанската операция с фактура, а ако продажбата е към ФЛ, което не настоява за фактура и заплаща в брой, трябва най-малкото да я отразите в ОП. При това въпросният клиент не е длъжен да Ви предоставя лични данни или пълномощно.
Издаването на фактура не може да породи злоупотреба, ако е по повод реална стопанска операция. Тъкмо обратното - неиздаването на фактура в този случай би било нарушение.
#4 | 15.06.2014, 23:06
Публикации: 4354 / 714
Необходимо ли е да се иска пълномощно на лицето на ,което се издава фактура при покупка,записването на Егн-то му?

Я да видим дали съм разбрал правилно - отивам да купувам моливи и искам книжарката да ми напише фактура, а тя трябва да ми поиска пълномощно, че аз мога да искам фактури?

Ако да - книжарката е длъжна, ако поискам, да ми напише фактура с предоставените от мен фирмени данни и единственото, което бих се съгласил да иска от мен е името ми и да се подпиша.
#5 | 15.06.2014, 23:15
Публикации: 9261 / 1550
Ако да - книжарката е длъжна, ако поискам, да ми напише фактура с предоставените от мен фирмени данни и единственото, което бих се съгласил да иска от мен е името ми и да се подпиша.

Е, подписа не е задължителен :) Името е достатъчно.
#6 | 16.06.2014, 09:04
Публикации: 3 / 0
Благодаря за отговорите!
По скоро въпросът ми е:
1.При издаване на фактура за покупка в брой или с платежно-Необходимо ли е получателя да се легитимира?
Ако получателят не е МОЛ на фирмата,необходимо ли е да има пълномощно от управителя на фирмата,с цел да не се извършват злоупотреби с издадените фактуриили да няма последващо осчетоводяване на фактурата от фирмата получател.
2.Какви са вариянтите за получаването на собсвеност на стоката ?Има ли някакъв текст,който да се заложи във фактурата или трябва към всяка фактура да се има приемо-предавателен протокол.?
Благодаря много предврително за отговорите!
#7 | 16.06.2014, 09:19
Публикации: 11896 / 2168
" 1.При издаване на фактура за покупка в брой или с платежно-Необходимо ли е получателя да се легитимира? "

Липсата на задължение за полагане на подпис на фактурата според мене създаде практиката много фирми да издават фактури без да е извършвана на практика никаква стопанска операция. Така доста фирми се "сдобиха" със стоки, които впоследствие данъчните им търсят при засрещане на документи от дневници по ЗДДС . Не съм срещала да има задължително изискване получателят да се легитимира, но мисля, че това може да става и на базата на създадена вътрешнофирмена организация при получаване / издаване на фактурите. Намирам за нещо много естествено да поискаме легитимация на лицето, получаващо / даващо фактурата, защото това е единствения начин да сме сигурни, че то е представител / или пълномощник / именно на тази фирма. Не знам да има залегнало законово изискване за това, но който веднъж се е сблъсквал с такива "представители" на фирми ще разбере за какво иде реч.
А относно собствеността на стоката то тя може да се съпровожда със стокова разписка от доставчика или приемателно-предавателен протокол с подписи на лицата приел и предал.
#8 | 16.06.2014, 09:34
Публикации: 85 / 2
Точно в това е смисъла на действието,но все пак няма нормативна стъпка за него?
Благодаря разбрали сте ме много правилно!
Клиентите /повечето/реагират много остро след като им се поискат документи за рлегитимация.Според мен ги губим така!Но не сме в нарушение нали?
#9 | 16.06.2014, 09:43
Публикации: 11896 / 2168
"Но не сме в нарушение нали?"

Не, не нарушавате нищо .Вече и в повечето банки не приемат ФЛ да внася пари , да оставя платежни и прочие без да е упълномощено за това. Със сигурност всяка фирма е в правото си да вземе мерки против злоупотреби.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група