Колеги моля за съдействие, относно тристранна сделка!

18.06.2014, 17:10 4078 3

18.06.2014, 17:10
Здравейте колеги,
тъкмо се запознавам с една сделка между две БГ фирми и една чуждестранна фирма от ЕС
Става въпрос за извършване на проучвателни дейностти в сферата на строителството и минното дело....и трябва да върна отговор възможно най-скоро. Не са ме запознали основно с детайлите, но питането ми е такова:
1. Задължително ли е да има подписан договор, освен споразумение, фактури и плащания за извършени дейности,  за да може да се каже че сделката е законоиздържана и съобразена с изискванията....изобщо какви са изискванията в такива случаи и когато става въпрос за приспадане на ДДС от една от страните при подобна сделка?

Ако е възможно за някакви конкретни отговори и насока към Нормативна уредба/Закон където е посочено точно какви документи са необходими за такава сделка
#1 | 19.06.2014, 12:23
Публикации: 6403 / 1127
При извършване на търговски сделки няма законово изискване за наличието на писмен договор между страните (вижте ЗЗД и ТЗ), но е по-добре за контрагентите да имат такъв.
#2 | 19.06.2014, 14:29
Благодаря Ирена за конкретния отговор...и аз така смятах но не бях сигурен ;)
Успешен ден!
#3 | 19.06.2014, 16:23
Сега се поразрових и видях че в практиката по този въпрос, няма едностранен отговор както е в много случаи в практиката на българското законодателство и нещата не са само черни и бели особено когато са намесени НАП/които имат собствено мнение по въпроса/, както и съда...т.е. Българското законодателство приема, че не е задължително да има подписан договор/той може да бъде и в устна форма/, за да бъде доказана законосъобразността на дадена сделка и в точност в частта й за данъчната тежест и наличието на основание за ползване на данъчен кредит. При всеки случай писменият договор е с по-голяма тежест от фактурата, но сам по себе си не е основание за възникване на задължение или основание за данъчен кредит.
Но според чл. 55 от Търговския закон: "Чл. 55. (1) Редовно водените търговски книги и записванията в тях могат да се приемат като доказателство
между търговци за установяване на търговски сделки."
  Има няколко полезни връзки, които и други заинтересовани могат да се запознаят по този въпрос:
http://taxlawbg.blogspot.com/2012/07/blog-post.html
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/03/11/687609_kolko_teji_fakturata/
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група