Въпрос относно майчинство и болнични.

27.07.2011, 23:12 4970 2

27.07.2011, 23:12
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
С моята съпруга ще имаме дете и сме много щастливи относно самото събитие, но в същото време има доста въпросителни пред нас. Жена ми е в 15-та г.с на бременността си, но поради работата която работи ѝ представлява трудност да изпълнява длъжността си. Преди два месеца тя смени работата си точно преди да разберем, че е бременна. Обмисляме възможността тя да излезе в болничен след месец до самото раждане. Не е казала на шефа си за бременността, защото се опасява, че най-вероятно той ще я уволни поради факта, че се води на 6 месеца изпитателен срок при постоянен трудов договор. Искаме да знаем, ако тя излезе в болничен след месец, т.е. от 1-ви септември дали това ще се отрази на майчинските ѝ след това. Нейният легален трудов стаж досега е бил от 12.08.2010 г. до 12.06.2011 г. в предната ѝ работа на 4-часов трудов договор  със заплата 130 лв., а на сегашната си работа е от 06.06.2011 г. на 4-часов работен ден със заплата 190 лв. От следващия месец ще мине на 8-часов трудов договор със заплата 420 лв. Не сме наясно, ако всичко остане така и тя излезе в болничен до 22.01.2012 г. (раждането ѝ) дали ще получава минималното майчинство по 240 лв. на месец за 2 години или няма да отговаря на изискванията и ще взема социално майчинство от по 100 лв. на месец за една година. Би ли повлиял по някакъв начин болничния ѝ при тази ситуация да взима по-малко майчинство, понеже чухме какви ли не различни версии относно казуса ни. Ще сме ви много благодарни, ако ни дадете адекватен съвет и отговор на въпросите ни! Благодарим Ви предварително!

P.S: На колко процента от заплатата ѝ ще бъде изплатен болничния ѝ, и въобще ще ѝ бъде ли изплатен такъв?  :hmmm:
#1 | 29.07.2011, 16:26
Laleva65
Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Това е заложено в чл. 48а от Кодекс за социално осигуряване (КСО).

Кои лица са осигурени за общо заболяване и майчинство?
Това са лицата осигурени за Фонд „Общо заболяване и майчинство“, като в това число не влизат:

-самоосигуряващите се лица, не избрали да се осигуряват за съответния фонд и без право на обезщетение за общо заболяване и майчинство
-лицата, сключили договор с работодател по чл.114 от Кодекс на труда (КТ), т.е. лицата наети на работа до 40 часа в месеца.
-лицата, които полагат труд без трудово правоотношение (граждански договор)

С промяна в Кодекс за социално осигуряване, чл. 49, ал.1 от 2011 година се увеличава периодът, от който се изчислява дневното парично обезщетение от 12 на 18 месеца. Това е периодът предхождащ месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението. Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения. Сумата на обезщетението не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата.

Размерът на обезщетенията зависи от броя работни дни в месеца, за който се изплаща обезщетението. Тъй като всички болнични са изчислени върху един и същ доход, среднодневното възнаграждение, върху което се изчислява обезщетението  е еднакво за всички издадени за периода болнични.

Изчисляването на среднодневното възнаграждението, от което ще бъде изчислено обезщетението е уредено в чл.41, ал. 2-5 на КСО. В алгоритъма са включени променливи като минимална работна заплата, неплатен отпуск, отпуск за отглеждане на малко дете, обезщетения от болнични и др.
#2 | 04.02.2015, 15:54
Публикации: 2 / 0
Добър ден! Имам един въпрос относно болнични. Съпруга ми има болничен 45 дена преди термина : от 03.12.2014 до 17.01.2015   В НОИ изчислиха 19 раб. дни общо: 9 - през декември и 10 през януари. Дали има грешка в изчисляване или не?! Благодаря за отговор! :wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група