Платен отпуск при договор за управление

26.08.2014, 11:22 10407 3

26.08.2014, 11:22
Публикации: 31 / 0
    Здравейте,
лице което е изпълнителен директор и е по договор за управление / код 10 в декл.1/
има ли право на платен годишен отпуск както останалите служители ?
 Благодаря предварително за всеки отговор
#1 | 26.08.2014, 11:40
Публикации: 5497 / 371
Има право, ако в ДУ има клауза за ползване на платен отпуск
#2 | 26.08.2014, 11:42
Публикации: 2027 / 254
Има ли право на платен годишен отпуск лице, назначено за управител на фирма с договор за управление и контрол?
Кр. П., Варна
Управителят може да ползва платен отпуск, но това трябва да се уговори изрично в самия договор за управление и контрол. Този вид договор не е трудов и за него не важат правата на работниците и служителите по Кодекса на труда.
Отпуските на управител на фирма, назначен по договор за управление и контрол (ДУК), трябва да бъдат изрично уговорени в самия договор. Като отделни клаузи следва да бъдат предвидени предпоставките и механизмът, по който ще става ползването както на платен годишен отпуск, така и евентуално на други видове отпуски и социални придобивки, на които управителят има право.
Понятието “отпуск” е характерно само за трудовия договор. За да може управителят да бъде освободен от изпълнение на задълженията си по управляване на фирмата за даден период по каквито и да било причини (нека условно го наречем - за да ползва какъвто и да било отпуск), в договора следва да бъдат подробно и изчерпателно регламентирани редът и условията, при които лицето може да ползва дадения отпуск, както и механизъм на ползването му.
В договора следва изрично да се уговори и размерът на възнаграждението, което дружеството ще се ангажира да плаща на управителя по време на годишната почивка, ако такава бъде договорена. Важно е да се знае, че ползване на какъвто и да е отпуск по ДУК става на основание на самия договор, а не въз основа на трудовото законодателство, дори предпоставките и правилата за ползване на отпуските да са взаимствани и да съвпадат с предвиденото в Кодекса на труда.
Такъв договор се смята за сключен и само по силата на съдебно решение, в което съответното лице е посочено като управител - срещу заплащане на възнаграждение. Препоръчително е обаче в този случай да се състави и подпише подробен договор за управление и контрол, за да са ясно регулирани правата и задълженията на страните, включително правото на отпуск, начините на прекратяването на договора, както и отговорността при неизпълнение на задълженията по него от страна на възложителя или на изпълнителя.
Справка: чл. 9, чл. 20 и чл. 20а от Закона за задълженията и договорите
#3 | 26.08.2014, 12:15
Публикации: 31 / 0
Много благодаря за изчерпателния отговор ! Това означава ли ,че ползваните дни отуска се отразяват във фиша за заплата на база издадена заповед  или не е необходимо ?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група