Данък при източника

08.10.2014, 15:16 4183 1

08.10.2014, 15:16
Публикации: 61 / 2
Здравейте, фирма от Македония ще ни извърши проектантска услуга /изготвяне на Подробен устройствен план/. Съгласно ЗКПО и спогодбата смятам, че това са авторски и лицензионни възнаграждения - и двете определения са почти идентични. Но в спогодбата има и разпоредба за т.нар."Независими професионални услуги", извършвани от архитекти, инженери и пр., при които не следва да се удържа данък при източника.

Независими професионални услуги

         1. Доходите, получени от местно лице на едната договаряща държава от извършване на професионални услуги или от други дейности с независим характер, се облагат само в тази държава, освен ако то има редовно на разположение определена база в другата договаряща държава за извършване на своята дейност.  В такъв случай само такава част от доходите може да се облага в тази друга държава, каквато е причислима към тази определена база.

         2. Терминът "професионални услуги" включва по-специално самостоятелни научни, литературни, художествени, образователни или преподавателски дейности, както и независими дейности на лекари, адвокати, инженери, архитекти, стоматолози и счетоводители.


Опасенията ми са, че става въпрос за независими услуги от инженери и пр.като физически лица, а не извършени от юридическо лице, но пък в определението говорят за "местно лице", което може да е "физическо лице, дружество или всяко друго сдружение от лица", а за това какво означава независими услуги не пише нищо. Също така си мисля, че авторското право върху тези ПУП-ве е на физическото лице, което ги е направило, независимо, че работи в дадена фирма.

Имаме ли основание да се позовем на тези разпоредби, да им изискаме документите по ДОПК и да не удържаме данък?
#1 | 08.10.2014, 20:30
Публикации: 57 / 3
при суми под 50000 изплатени на чуждестранни лица ( чл142 ДОПК)
не се удържа и не се внася данък. Тоест процедурата по СИДДО СЕ прилага автоматично.Задължително обаче при платеца трябва да са налични документите за потвърждаване основанията. - договор с лицето получател на доход- сертификат от местната за лицето данъчна администрация, че е местно лице
-декларация от лицето че не притежава място на стопанска дейност или определена база на територията на Република България, с които съответният доход е действително свързан. Тези документи се съхраняват при лицето платец на дохода и се евентуално се проверяват при ревизия.Ако имате всички документи изброени в ДОПК - може да не приложите съответната спогодба, тъй като тогава вие сте "НАП" и доказателствата за наличие или липса на прилагането на съответното СИДДО се представят пред вас.
Ако в съответната спогодба е казано, че за този доход трябва да се удържи 5% тогава вие трябва да удържите 5% и да го внесете в бюджета. Ако в съответната спогодба пише, че няма да се удържа тогава не удържате. Като добавка ще кажа, че въпреки че живеем в Р България и се подчиняваме на нейните закони (каквито и да са те), всички международни договори и спогодби, които България е ратифицирала, се прилагат приоритетно, т.е преди нашите.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група