Здравейте, отново имам проблем. Става въпрос за фирма, която притежава сграда, и отдава една част от обектите под наем. Съответно тези, които са под наем се амортизират. Сега обаче три обекта са освободени, т.е. прекратени са договорите за наем и няма да се ползват. За момента дружеството не възнамерява да ги отдава отново под наем, а да ги продаде. Въпроса ми е по какъв начин следва да се изкарат от данъчния и счетоводния план. Не искам да ги консервирам, тъй като най-вероятно няма да се ползват повече. Според СС4 Отчитане на амортизациите, цитирам "6.4. При извеждане на амортизируем актив от употреба (без консервиране) отчетената амортизация се отразява счетоводно в намаление на отчетната стойност на актива". Според мен, трябва да си премахна актива от счетоводния и данъчния амортизационен план, и счетоводно да взема операция, с която да закрия амортизациите на съответния обект, като намаля отчетната му стойност. Нещо такова 240/202 .
Вие как мислите? Дали този е правилния начин? А от данъчна гледна точка дали е правилно?