Здравейте,
Моля за помощ относно счетоводните сататии при ликвидация. Ликвидирала съм НПО-та и все без задължения и помощта ви тук би ми била много полезна ........... състоянието е следното:
Тече 6-месечния период за предявяване на искания от кредиторите. В баланса имам:
АКТИВ
Гр.20 – 2 000
ПАСИВ
101 – 5 000 /капиталът е внесен изцяло/
121 -
- 15 000122 – 20 000
123 -
-20 000401 - 12 000
Въпросите ми са:
1. Би ли била коректна статията Дт с-ка 122 / Кт с-ка 121? Все някак трябва да ги доведа до 0 тези салда
2. Дружеството няма налични парични средства, а все от някъде трябва да плаща на адвокат, счетоводител, такси и т.н. Активът ще се продаде, но ако го продадем над балансовата стойност, ще трябва да се плаща данък, а реално печалба няма.
Може ли след обявяването на поканата до кредиторите ако никой не потърси тези 6 000лв просто да се отпишат, въпреки че ако се отпишат те пак са си печалба?
Изобщо има ли начин да се отпише това задължение без да се отрази печалба от ликвидацията и да се плати данък?
3. Как се „отписва“ основния капитал от 5 000? С финансовият резултат от 123 ли или може например да се „изтегли“ в брой, което би решило проблема ми с необходимост от парични средства за текущи плащания
Благодаря