Създаване на фирма - данъци и други въпроси

29.09.2015, 20:53 4226 2

29.09.2015, 20:53
Публикации: 5 / 0
Здравейте.
В скоро време ще отворя фирма с предмет на дейност - rent a car. Искам всичко да си е редовно и търся оптималният за мен вариант спрямо разходи. Мненията ви ще бъдат ценни за мен.

1. Поради дейността на фирмата, може ли след регистрацията й /фирмата няма да достига 50 000лв годишно/, да купувам коли и да се възползвам от данъчен кредит- ако ли не, съответно кога и как ще мога да се възползвам. Има ли значение дали ще ги купувам от чужбина или от юридически лица тук. Предполагам, че ако купувам кола от физ. лице няма да мога да възвърна 20% от вписаната в договора сума,
2. Кога и как ще мога да си приспадам разходите за колите, които ще отдавам под наем - амортизация, ремонти, гориво и прочие.
3. Трябва ли колите да са на името на фирмата, при положение че са на мое име, а фирмата ще бъде ЕООД, като аз ще бъда собственик и управител, т.е. задължително ли е да се прехвърлят колите или не.
4. При положение, че не достигам оборота за достигане на ДДС, във фактурите към фирми на които ще отдавам колите, начислява ли се ДДС. Примерно, ако договорът е за 6 дена х 10лв, при издаване на ф-ра, начислява ли се и 20% - 6 дена х 12лв. Има ли значение евентуалното ДДС или фактурното издаване дали ще бъде към чуждестранно лице/турист,бизнесмен/, който не желае ф-ра, а ще му се направи само договор - и така ли остава-само договор или трябва да се издаде и задължително ф-ра
5. Как мога  и мога ли да давам коли под наем /собственост на физически лица/ на моите клиенти - чрез договор под наем между фирмата и човекът или по някакъв друг начин - всеки път ли трябва да се прави договор между нас или може и за определен срок, като съответно човекът ще си плаща към държавата данък печалба.

Благодаря предварително!
#1 | 30.09.2015, 07:27
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Въпросите Ви показват, че имате нужда от счетоводител за да ги зададете, а за отговор той също ще Ви свърши работа. :smile1:
Само пример: "4. При положение, че не достигам оборота за достигане на ДДС, във фактурите към фирми на които ще отдавам колите, начислява ли се ДДС." Който не е достигнал обороти за регистриране и не се е регистрирал задължително или по желание, НЯМА ПРАВО да издава фактури по ЗДДС
Аз няма да правя разбор на останалите въпроси, но лошо зададен въпрос не може да разчита на верен отговор...
#2 | 30.09.2015, 22:38
Публикации: 5 / 0
Ок, благодаря все пак. Идеята ми бе да се запозная в основни линии с нещата, преди да отида да се консултирам със счетоводител. Естествено, че ще изпозлвам такъв ежемесечно, но желаех преди да се срещнем, да обхвана всичко и да съм компетенетен какви въпроси задвам, за да знам какво да изисквам.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група