Заповед за годишна инвентаризация

21.10.2015, 22:24 17698 4

21.10.2015, 22:24
Публикации: 24 / 0
Моля колегите да ми помогнат с текст на Заповед за годишна инвентаризация във ВРБС. В какъв период се извършва и инвентаризация на книгите в библиотеката Благодаря предварително за оказаната помощ
#1 | 22.10.2015, 10:33
Публикации: 4400 / 737
У наше село ВРБ (както вече се казват) извършват годишната инвентаризация след получаване на заповед от кмета, която е обща за всички ВРБ. Заповедта може да е нещо такова:

З А П О В Е Д № --------


На основание ..............., Вътрешния правилник за провеждане на инвентаризация и Система за управление и контрол на материалните активи ........ и т.н.

Н А Р Е Ж Д А М

1. Да се извърши пълна годишна инвентаризация на ДМА и МЗ по счетоводни сметки ......... в отчетна група ......... и т.н.

При извършване на инвентаризацията да се спазват заповед ....... на кмета. За резултатите от инвентаризацията на ДМА и МЗ да се състави Инвентаризационен опис - сравнителна ведомост по счетоводни сметки.

По време на извършване на инвентаризацията комисията да направи оценка на начина на съхранение и използване на активите, и при необходимост да изготви препоръки за подобряването им.

За негодните за използване в дейността активи (в това число и отчетените на разход и заведени задбалансово по сметка 9909) да се съставят описи, като се опише тяхното физическо състояние и причините за това състояние. Комисията да приеме решение за тези негодни активи – бракуване, ремонт.

За извършената инвентаризация, включително и за работните срещи да се изготвят протоколи за хода на инвентаризацията и за резултатите, подписани от членовете на комисията. Председателят на комисията да изготви обяснителна записка преди издаване на заповедта за утвърждаването на резултатите от инвентаризацията.

Срок за извършване на инвентаризацията .........

2. Да се извърши инвентаризация на разчетите (взимания и задължения).

При извършване на инвентаризацията на разчетите към ............ да се изпратят потвърдителни писма до доставчиците на услуги ......... за размера на задълженията към тях, ако фактури не са получени, съгласно чл. .........
Срок за извършване на инвентаризацията на разчетите – .............

Установените резултати от инвентаризацията да бъдат описани в протокол.

За извършване на инвентаризациите определям комисия в състав: ...........

С настоящата заповед да се запознаят членовете на комисията, МОЛ. Контрол по заповедта и методическа и техническа помощ на комисията възлагам на главния счетоводител.

Ръководител: ........
#2 | 16.12.2015, 09:34
Публикации: 1 / 0
Здравейте, аз съм от социална услуга към община. Има ли изискване да имам пусната заповед за инвентаризация, с която да съм запозната. При мен правиха инвентаризация, баз да имам заповед. Устно бях уведомена от днес за утре, а единият от моловете беше и в болнични. Не би ли трябвало да се съгласува предварително дата и време удобна за всички, без да се спъва работата в дейността?
#3 | 16.12.2015, 10:01
Публикации: 574 / 56
Ако смятате, че инвентаризацията е неправомерна( не е по правилата) недейте да подписвати нищо!
#4 | 16.12.2015, 10:08
Публикации: 4400 / 737
Трябва да имате, предполагам, вътрешни правила за извършването на инвентаризациите. Ако сте някакво общинско звено към общината (не второстепенен разпоредител) вероятно за вас се отнася заповедта на кмета, с която би трябвало да сте запознати. Съгласуване на времето - би могло да се направи за удобство, но не знам дали е задължително. Все пак е края на годината и би трябвало да я очаквате инвентаризацията и да сте подготвени.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група