Доброволна регистрация по ДДС и започване на дейност

18.11.2015, 10:30 3177 1

18.11.2015, 10:30
Публикации: 35 / 0
Здравейте,
Новосъздадена фирама и предстои попкупка на земя, която е в УПИ и ще бъде начислен ДДС. Фирмата до този момент няма нищо. Не е пускана декларация за започване на дейност.
Питането ми е:
1.Ако се пусне заявление за доброволна регистрация по ДДС сега,/след като е извършена сделката за покупката и е издадена данъчна фактура/ ще може ли фирмата да се възползва от правото на възстановяване на данъчния кредит
за закупения актив, като отговаря на всички изисквания след евентуалното разрешение за регистрация? След като няма никакви обороти каква справка за облагаем оборот следва да се подаде? И като основание за доброволна регистрация какво се посочва- чл 100 ал 1 ли?
2.Едновремено със заявлението може ли да се пусне декларация за започване на дейност на сол?  Лицето няма да получава доходи. Правилно ли е да  осигурава в/у 420лв за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт (фонд “Пенсии“) и зо?
3. Тъй като в следващите месеци няма да има дейност трябва да се подават нулеви декларации по ддс?
Благодаря!
#1 | 18.11.2015, 11:23
Публикации: 9366 / 1574
1. Ако имотът /активът/ е закупен с фактура с начислено ДДС, издаден на името на фирмата, то след регистрацията можете да ползвате ДК чрез включването му в описа на наличните активи. Или при включването в дневниците, ако покупката е след регистрацията Ви по ДДС.
Като нямате обороти - пишете справката само от датата на регистрация на фирмата и пишете обяснения. По кой член да стане регистрацията - вижте в закона.
2. Можете да подадете декларацията за регистрация на СОЛ едновременно или преди това. Или в 7-дневен срок след това. Все пак ангажиментите Ви по регистрацията по ДДС са си вид дейност :) Колкото до размера на осигурителния доход - не може да е под 420 /поне до края на 2015 г./ Има значение дали за първи път се регистрирате като СОЛ или сте имали доход като СОЛ през 2013 г. Ако вече сте били СОЛ - вижте ЗБДОО за 2015. Относно осигурителните рискове - задължително е за пенсия, ДЗПО /око сте родена след 31.12.1959 г/ и здравно. По желание можете да се осигурявате и за ОЗМ. Ако сте пенсионер, можете да се осигурявате само здравно.
3. Трябва да подавате месечни СД независимо дали за съответния месец имате обороти или не. Може би някоя от тях няма да е нулева - поне тази, дето ще впишете фактурата за покупката на имота.
4. Намерете си счетоводител. Връщането на ДДС не е толкова елементарно.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група