ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКРИЛА ПРИ УВОЛНЕНИЕ

05.12.2011, 12:39 16932 0

05.12.2011, 12:39
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКРИЛА ПРИ УВОЛНЕНИЕ
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 328, ал. 1, т. 2, 3, 5 и 11, чл. 330, ал. 2, т. 6, чл. 333, чл. 335, чл. 344, ал. 3, чл. 414, ал. 1
* Закон за местното самоуправление и местната администрация - чл. 35
* Наредба № 5 за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда (ДВ, бр. 33 от 1987 г.)

2. Цел на процедурата
Процедурата има за цел да се опишат редът и задълженията на работодателя при осъществяване на предварителната закрила по чл. 333 от КТ при уволнение и да се посочи приложимата към това нормативна уредба.

3. Страни по процедурата
Работодателят и работник/служител.

4. Осъществяване на процедурата

а) Задължителен характер на закрилата при уволнение
Закрилата при уволнение е определена от закона задължителна процедура, която работодателят следва да спази, преди едностранно да прекрати трудовото правоотношение.
Закрилата се състои в това, че при прекратяване на трудовия договор на някое от основанията, посочени в чл. 333, ал. 1, 3 и 4 от КТ, работодателят е длъжен за всеки отделен случай да вземе предварително поименно разрешение от съответната инспекция по труда или съгласие от синдикален орган. При посочените в същата разпоредба случаи работодателят е длъжен да получи и становище на компетентен здравен орган относно въздействието на уволнението върху здравния статус на лицето.
Закрилата във всеки от случаите на приложение на чл. 333 от КТ се отнася към момента на връчване на заповедта за уволнение на работника/служителя (виж чл. 333, ал. 7 от КТ).

б) Категории работници и служители, спрямо които се прилага закрилата при уволнение на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ
* Работнички/служителки - майки на деца до 3-годишна възраст.
* Съпрузи на лица, отбиващи редовна военна служба. Тази категория отпада с премахването на редовната военна служба.
* Работници/служители, които са започнали ползването на разрешения им отпуск.
* Трудоустроените работници/служители.
* Работници/служители, боледуващи от болест, определена в Наредба № 5 за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от КТ, а именно исхемична болест на сърцето, активна форма на туберкулоза, онкологично, професионално или психично заболяване, захарна болест.
* Работници/служители, които са членове на синдикално ръководство - председателят и секретарят на съответната синдикална организация (§ 1, т. 6 КТ). Предварителната им закрила продължава 6 месеца след освобождаването им. Съгласието за уволнение работодателят трябва да вземе от съответния синдикален орган.
* Работници/служители, за които в колективен трудов договор е предвидено уволнението поради съкращаване на щата или поради намаляване обема на работата да става само с предварително съгласие на ръководството на синдикалната организация, в която членуват.
* Общинските съветници, за които по силата на чл. 35 от Закона за местното самоуправление и местната администрация се забранява прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 328, ал. 1, т. 2-4 КТ през време на мандата.
* Бременни работнички/служителки, които могат да бъдат уволнени с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12 от КТ и без предизвестие - само по чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 от КТ (като при прекратяване на трудовия договор поради дисциплинарно уволнение е необходимо да се представи и предварителното разрешение от инспекцията по труда).
* Работничка/служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само в случай на пълна ликвидация на предприятието.

в) Процедура за прекратяване на трудов договор с лице, което се ползва от закрила по чл. 333 от КТ
* Работодателят събира предварителна информация относно действието на някоя от предварителните закрили по чл. 333 от КТ и по чл. 35 от Закона за местното самоуправление и местната администрация по отношение на предвидените за уволнение работници/служители, като отправя писмени запитвания до тях. Ако лицето не представи на работодателя съответния удостоверителен документ, не може да се ползва от право на предварителна закрила по чл. 333 от КТ.
* Работодателят събира индивидуалните писмени разрешения от инспекцията по труда, от синдикалните и от съответните други органи, както и становищата на компетентните здравни органи при предвиждано уволнение на лица, ползващи се от закрилите по чл. 333 от КТ и по чл. 35 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Липсата на изрично поименно разрешение от Инспекцията по труда се смята за мълчалив отказ.
* Работодателят извършва задължителната процедура за налагане на наказанието "дисциплинарно уволнение" преди да прекрати трудовия договор по реда на чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ.
* Когато уволнението е с предизвестие, работодателят в срока по чл. 326 от КТ отправя поименно писмено предизвестие до работника/служителя.
* Работодателят издава заповед за прекратяване на трудовия договор на съответното правно основание.
* Работодателят оформя трудовата книжка и другите документи, които е длъжен да издаде при прекратяване на трудовия договор, и ги връчва на работника/служителя.
* Работодателят в едноседмичен срок изпраща до ТД на НАП уведомление по образец за прекратения трудов договор, придружено със съответното писмо.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
* Ако работодателят не изпълни задължителната процедура за прекратяване на трудовия договор по чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ поради наложено дисциплинарно уволнение и не осигури до връчването на заповедта за уволнение на лицето изискващите се разрешения и становища, съдът ще отмени заповедта за уволнение само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
* Когато работодателят не изпълни процедурата за прекратяване на трудово правоотношение при наличие на предварителни закрили, той подлежи на административнонаказател на отговорност по реда на чл. 414, ал. 1 от КТ. Предвиденото наказание е имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв.
* Неизпращането в седемдневен срок на уведомление по образец до ТД на НАП е основание за търсене от работодателя на отговорност по чл. 414, ал. 3 от КТ и налагане на имуществена санкция или глоба в размер от 1000 до 1500 лв., а на виновното длъжностно лице – на глоба в размер 1000 лв., за всяко отделно нарушение.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Писмо от работодателя до предвидените за уволнение работници/служители относно наличните основания за ползване на предварителна закрила при уволнение
* Молба от работодателя до дирекция "Областна инспекция по труда" за искане на предварително разрешение по чл. 333, ал. 1 от КТ
* Писма до съответните органи и до ТЕЛК за искане на разрешения и становища във връзка със закрилата при уволнение
* Индивидуални писмени разрешения от инспекцията по труда, от синдикалните и от съответните други органи, както и становища на компетентните здравни органи във връзка със закрилите по чл. 333 от КТ и по чл. 35 от Закона за местното самоуправление и местната администрация
* Заповед за налагане на дисциплинарното наказание "уволнение" като основание за прекратяване на трудов договор по реда на чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ
* Документ относно правото на работодателя за прилагане на съответното основание за прекратяване на трудовия договор с предизвестие
* Поименно писмено предизвестие до работника/служителя (когато уволнението е с предизвестие)
* Заповед за прекратяване на трудовия договор на съответното основание
* Заповед за изплащане на дължимите при уволнението обезщетения по КТ
* Уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор
* Придружително писмо към уведомлението по чл. 62, ал. 4 от КТ.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група