ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ОТ РАБОТНИКА/СЛУЖИТЕЛЯ БЕЗ ПРЕДИЗВЕС

05.12.2011, 12:42 13052 0

05.12.2011, 12:42
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ОТ РАБОТНИКА/СЛУЖИТЕЛЯ БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 62, чл. 327, чл. 333, чл. 335, чл. 414, ал. 1 и 3
* Закон за насърчаване на заетостта - чл. 24, ал. 1 и чл. 83
* Наредба № 5 за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от КТ (ДВ, бр. 33 от 1987 г.)
* Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда (ДВ, бр. 1 от 2003 г.)

2. Цел на процедурата
Процедурата има за цел да се опише редът за законосъобразно прекратяване на трудов договор без предизвестие от работника/служителя в случаите по чл. 327 от КТ и да се посочи приложимата към това нормативна уредба.

3. Страни по процедурата
* Работодателят и работник/служител.
* Работодателят и работници/служители, участващи в процедура по подбор по чл. 329 от КТ.

4. Осъществяване на процедурата
При наличието на посочените в чл. 327 от КТ обективни причини и неизпълнение на задължения от страна на работодателя работникът/служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие.

а) Правни основания за прекратяване на трудовия договор от работника/служителя без предизвестие
В случая става дума за следните, изрично посочени в закона основания:
* Работникът/служителят не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му е осигурил друга работа, подходяща за него съобразно предписанието на здравните органи, за изпълнението на която той има изискващите се образование, професионална квалификация и правоспособност. Ако подходящата работа е предложена, но лицето не я е приело, то няма право да ползва това основание за прекратяване на трудовия договор.
* Работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по КТ.
* Работодателят едностранно промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени.
* Работодателят не изпълни задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт.
* Когато в резултат на извършена по чл. 123, ал. 1 от КТ промяна на работодателя значително се влошат условията на труд при новия работодател.
* Когато работникът/служителят премине на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс.
* Работникът/служителят продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
* Работникът/служителят работи като заместник на отсъстващ работник или служител и премине на друга работа по трудов договор за неопределено време.
* Работникът/служителят е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно и се яви при съответния работодател, за да заеме работата, на която е възстановен.
* Работникът/служителят постъпи на държавна служба.
Извън тези изрично посочени случаи работникът/служителят няма право да поиска прекратяване на трудовия договор по реда на чл. 327 от КТ.

б) Процедура за прекратяване на трудовия договор от работника/служителя без предизвестие
При наличието на такива обстоятелства процедурата за прекратяване на трудовия договор от работника/служителя без предизвестие е следната:
* Работникът/служителят установява наличието на причината по чл. 327 от КТ, която му дава право да прекрати без предизвестие трудовия договор.
* Работникът/служителят отправя до работодателя заявление за прекратяване на трудовия договор без предизвестие, като посочва причината и правното основание за това, и придружи заявлението си със съответните удостоверителни документи.
* Работодателят проверява основателността на искането на работника/служителя и ако установи неговата основателност, издава писмена заповед за прекратяване на трудовия договор с изплащане на дължимите по КТ обезщетения.
* Работодателят оформя трудовата книжка и другите документи, които е длъжен да издаде при прекратяване на трудовия договор, и ги връчва на работника/служителя.
* Работодателят в едноседмичен срок изпраща до ТД на НАП уведомление по образец за прекратения трудов договор, придружено със съответното писмо.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
* Когато работодателят не изпълни процедурата за прекратяване на трудово правоотношение по инициатива на работника/служителя без предизвестие, а е било налице законосъобразно искане на лицето, това представлява нарушение на КТ с произтичащата от това административнонаказател на отговорност по чл. 414, ал. 1 от КТ. Предвиденото наказание за работодателя е имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв.
* Неизпращането в седемдневен срок на уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор, е основание за търсене от работодателя на отговорност по чл. 414, ал. 3 от КТ и налагане на имуществена санкция или глоба в размер от 1000 до 1500 лв., а на виновното длъжностно лице – на глоба в размер 1000 лв., за всяко отделно нарушение.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Заявление от работника/служителя до работодателя за прекратяване на трудовия договор на съответното основание по чл. 327 от КТ без предизвестие
* При поискване от работодателя - документ, потвърждаващ правото на работника/служителя трудовият договор да бъде прекратен по чл. 327 от КТ
* Заповед на работодателя за прекратяване на трудовия договор по чл. 327 от КТ, която влиза в сила от датата на връчването й
* Заповед за изплащане на дължимите при уволнението обезщетения по КТ
* Уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор
* Придружително писмо към уведомлението по чл. 62, ал. 4 от КТ.
* Други документи, издавани при прекратяването на трудовия договор по искане на лицето (удостоверения, характеристика, справка за доходите и удържаните данъци и осигурителни вноски и др. подобни)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група