ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

05.12.2011, 12:42 14917 0

05.12.2011, 12:42
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 62, чл. 330, чл. 333, чл. 335, чл. 414, ал. 1 и 3
* Наредба № 5 за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от КТ (ДВ, бр. 33 от 1987 г.)
* Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда (ДВ, бр. 1 от 2003 г.)

2. Цел на процедурата
Процедурата има за цел да се опише редът за законосъобразно прекратяване на трудов договор без предизвестие от работодателя при виновно поведение на работника/служителя по смисъла на чл. 330 от КТ и да се посочи приложимата към това нормативна уредба.

3. Страни по процедурата
Работодателят и работник/служител.

4. Осъществяване на процедурата
При доказано закононарушение от страна на работника/служителя работодателят прилага чл. 330 от КТ като основание за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.

а) Прекратяване на трудов договор с работник/служител, задържан за изпълнение на присъда
В съответствие с чл. 330, ал. 1 от КТ работодателят може по своя преценка, без предизвестие да прекрати трудовия договор с работник/служител, който е бил задържан за изпълнение на присъда. Процедурата за прекратяване на трудовия договор е следната:
* Работодателят получава решение на съда или друг официален документ, с който е уведомен, че съответният работник или служител е задържан за изпълнение на влязла в сила присъда.
* Работодателят издава заповед за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.
* Работодателят в седемдневен срок изпраща до ТД на НАП уведомление по образец за извършеното уволнение.

б) Прекратяване без предизвестие от работодателя на трудов договор с работник/служител по други причини
На основание чл. 330, ал. 2 от КТ работодателят е длъжен да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато:
* Работникът/служителят бъде лишен с присъда или по административен ред от право да упражнява професия или да заема длъжността, на която е назначен.
* На работника/служителя бъде отнето научното звание или научната степен, но само ако сключването на трудовия договор е станало с оглед на придобитото звание или степен.
* Служителят е заличен от регистрите на съсловните организации по Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, на магистър-фармацевтите по Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите или на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. Прекратяването на това основание се прилага само когато регистрацията по съответния регистър е условие за съществуването на трудово правоотношение.
* Работникът/служителят откаже да заеме предложената му подходяща работа при трудоустрояване. Подходяща по смисъла на тази разпоредба е работата, която съответства на здравния статус на лицето и за изпълнението на която то има изискващите се образование, квалификация и правоспособност.
* Работникът/служителят бъде дисциплинарно уволнен. В този случай работодателят е длъжен да спази и определената с Кодекса на труда процедура за налагане на дисциплинарни наказания.
* Работникът/служителят, работещ по трудово правоотношение в държавна администрация, не изпълни задължението по чл. 126, т. 12 от КТ за уведомяване на работодателя за наличие на някое от обстоятелствата по чл. 107а, ал. 1 от КТ, които правят невъзможна работата по трудово правоотношение със същия работодател.
* Работодателят констатира несъвместимост по смисъла на чл. 107а, ал. 1 от КТ на лицето с работата по трудово правоотношение в държавната администрация.
Процедурата за прекратяване на трудовия договор в такива случаи е следната.
* Работодателят получава съответния официален документ, който е основание за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.
* При уволнение на основание чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ работодателят поисква и получава от съответния орган, посочен в чл. 333 от КТ, поименно писмено разрешение за прекратяване на трудовия договор, както и мнение на компетентния здравен орган относно уволнението, когато такова се изисква.
* Работодателят извършва задължителната процедура за налагане на наказанието "дисциплинарно уволнение", преди да прекрати трудовия договор по реда на чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ.
* Работодателят издава заповед за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.
* Работодателят оформя трудовата книжка и другите документи, които се издават при прекратяване на трудовия договор.
* Работодателят връчва заповедта на лицето, от който момент тя влиза в сила.
* Работодателят в седемдневен срок изпраща до ТД на НАП уведомление по образец за извършеното уволнение.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
* Ако работодателят не изпълни задължителната процедура за прекратяване на трудовия договор поради наложено дисциплинарно уволнение и не осигури до връчването на заповедта на лицето изискващите се разрешения и становища, съдът ще отмени заповедта за уволнение само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
* Когато работодателят не изпълни процедурата за прекратяване на трудово правоотношение по своя инициатива и без предизвестие, той подлежи на административнонаказател на отговорност по реда на чл. 414, ал. 1 от КТ. Предвиденото наказание е Предвиденото наказание за работодателя е имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв.
* Неизпращането в седемдневен срок на уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор, е основание за търсене от работодателя на отговорност по чл. 414, ал. 3 от КТ и налагане на имуществена санкция или глоба в размер от 1000 до 1500 лв., а на виновното длъжностно лице – на глоба в размер 1000 лв., за всяко отделно нарушение.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Документ, даващ основание (при чл. 330, ал. 1 от КТ) или задължаващ (в случаите по ал. 2 на същия член) работодателят без предизвестие да прекрати трудовия договор на съответното правно основание
* Поименно разрешение от компетентния за това орган и становище на здравен орган (при прекратяване на трудовия договор по чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ)
* Заповед за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.
* Заповед за изплащане на дължимите при прекратяването на трудовия договор обезщетения по КТ
* Уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор
* Придружително писмо към уведомлението по чл. 62, ал. 4 от КТ.
* Други документи, издавани при прекратяването на трудовия договор по искане на лицето (удостоверения, характеристика, справка за доходите и удържаните данъци и осигурителни вноски и др. подобни)

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група