ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР С ПРЕДИЗВЕСТИЕ ОТ РАБОТНИКА

05.12.2011, 12:49 54460 0

05.12.2011, 12:49
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР С ПРЕДИЗВЕСТИЕ ОТ РАБОТНИКА/СЛУЖИТЕЛЯ
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 62, чл. 326, чл. 335, чл. 414, ал. 1 и 3

2. Цел на процедурата
Целта на процедурата е да се опише редът за осъществяване на законосъобразно прекратяване на трудовия договор с предизвестие от работника/служителя и се посочи приложимата към това нормативна уредба.

3. Страни по процедурата
Работодателят и работник/служител.

4. Осъществяване на процедурата
Всеки работник или служител има субективното право да прекрати трудовия договор, като отправи до работодателя писмено предизвестие в сроковете по чл. 326 от КТ, без да посочва мотиви или други основания за прекратяване на трудовия договор. Работодателят не може да откаже прекратяването на трудовия договор на това основание. С изтичането на предвидения в предизвестието срок индивидуалното трудово правоотношение на работника/служителя престава да съществува дори ако лицето се намира в законоустановен отпуск поради временна неработоспособност.
В чл. 220 от КТ е предвидена правна възможност за всяка от страните при отправено и получено предизвестие да прекрати трудовия договор и преди да изтече срокът на предизвестието, като заплати на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника/служителя за периода на неотработеното предизвестие.
Няма пречка през време на предизвестието лицето да е в законоустановен отпуск.
Във всички случаи работодателят издава писмена заповед за прекратяване на трудовия договор.

а) Срок на предизвестието
Срокът на предизвестието зависи от няколко обстоятелства, изрично посочени в закона:
* При прекратяване на трудов договор за неопределен срок предизвестието е за срок 30 календарни дни, като може да се договаря и по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца.
* При прекратяване на срочен трудов договор срокът на предизвестието не може да се договаря. Той е определен на 3 месеца, но не повече от остатъка от срока, предвиден в срочния трудов договор.
* При прекратяване на трудов договор за допълнителен труд по чл. 110, чл. 111 и чл. 114 от КТ срокът на предизвестието може да бъде 15 календарни дни, като при уволнение на това основание не се прилагат предварителните закрили по чл. 333 от КТ при уволнение (виж чл. 334 от КТ).
* При прекратяване на трудов договор с работник/служител, заемащ материално-отчетническа длъжност, когато предаването на повереното имущество не може да бъде осъществено в рамките на 30-дневния срок, определен с предизвестието, времето на предаването може да бъде удължено, но с не повече от 2 месеца. В този двумесечен срок се включва и 30-дневният срок, предвиден с предизвестието за прекратяване.
* Срокът на предизвестието започва да тече от деня, следващ деня на получаването му от работодателя.
* Трудовият договор се счита прекратен с изтичането на срока на предизвестието, а при неспазване на предизвестието - с изтичането на съответната част от него (чл. 335, ал. 1, т. 1 и 2 от КТ).

б) Процедура за прекратяване на трудов договор с предизвестие от работника/служителя
* Работникът/служителят отправя до работодателя писмено предизвестие, за което няма нормативно установен образец. Устно отправено предизвестие не поражда правни последици.
* Работодателят получава предизвестието и го завежда в съответната входяща книга, като му поставя номер и дата.
* Веднъж получено от работодателя, предизвестието може да бъде оттеглено от работника/служителя само с негово съгласие.
* Работодателят издава заповед за прекратяване на трудовия договор.
* В седемдневен срок от прекратяването на трудовия договор работодателят изпраща уведомление по образец до ТД на НАП.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
* При неизпълнение на процедурата от страна на работодателя той, респективно заедно с виновното за това длъжностно лице подлежат на отговорност по общия ред на чл. 414, ал. 1 от КТ с възможност на работодателя да бъде наложена имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв.
* Неизпращането в седемдневен срок на уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор, е основание за търсене от работодателя на отговорност по чл. 414, ал. 3 от КТ и налагане на имуществена санкция или глоба в размер от 1000 до 1500 лв., а на виновното длъжностно лице – на глоба в размер 1000 лв., за всяко отделно нарушение.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Писмено предизвестие (без нормативно утвърден образец) от работника/служителя до работодателя с ясно волеизявление за прекратяване на трудовия договор на основание чл. 326 от КТ
* Заповед на работодателя за прекратяване на трудовия договор
* Заповед за изплащане на дължимите при уволнението обезщетения по КТ
* Уведомление по образец до ТД на НАП за прекратения трудов договор
* Придружително писмо към уведомлението по чл. 62, ал. 4 от КТ.
* Други документи, издавани при прекратяването на трудовия договор по искане на лицето (удостоверения, характеристика, справка за доходите и удържаните данъци и осигурителни вноски и др. подобни)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група