Дарение

12.04.2016, 23:16 1969 1

12.04.2016, 23:16
Публикации: 44 / 0
Здравейте!
Фирма Х е начислила лихви по 2 договора за заем - един с ЕТ У и един със физическото лице собственик на ЕТ У. Същите са от минали години и главниците по тях са погасени.
Фирма Х няма възможност да изплати тези начислени лихви и през м.12 2015 г. сключва споразумение за опростяване на същите от ЕТ У и от физ. лице /по втория кредит/.
На това основание фирма Х отписва тези задължения за лихви, подава декларация за дарение в двумесечен срок и заплаща съответния местен данък на Общината.
Въпроса ми е възниква ли задължение за ЕТ У и за физическото лице да подават годишна декларация за 2015 г. и къде трябва да отразят факта че са направили дарение /тълкувайки опрощаването на лихвите като такова/. Ако ЕТ У за 2015 г. не е имало дейност, а е подписало споразумението, това води ли до задължение за подаване на годишна дан. декларация? Аналогично за физ. лице собственик на ЕТ У подписването на споразумение за опрощаване на лихви води ли до задължения за лицето?/декларират ли се от дарителя/? Не съм сигурна, но предполагам, че фирма У не е осчетоводила вземане  от фирма Х, когато са начислени лихвите и при тях счетоводно няма да намери отражение самото опрощаване. Длъжни ли са да ги начислят като вземане и след това да ги отпишат на база споразумението?
#1 | 14.04.2016, 13:13
Публикации: 44 / 0
?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група