Дерегистрация зддс

01.08.2016, 17:03 3682 4

01.08.2016, 17:03
Публикации: 36 / 1
Колеги, като се има предвид следните факти при дерегистрация по зддс

          Към датата на дерегистрацията се приема, че лицето извършва доставка по смисъла на закона на всички налични стоки и/или услуги, за които е ползвало изцяло или частично данъчен кредит (Чл.111, ал. 1, Д.В. бр.108, в сила от 19.12.2007 г. ) и които са:
1. активи по смисъла на Закона за счетоводството, или
2. активи по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане, различни от тези по т. 1.
Изключение от горната хипотеза – не се облагат активите:
 
3. при преобразуване на регистрирано юридическо лице, ако новообразуваното или правоприемащото лице е регистрирано по този закон или се регистрира по реда и в срока по чл. 132 от ЗДДС - само за наличните стоки към датата на регистрация,


В частност имам питане за ЮЛ(с капитал апортни вноски представляващи дма на дружеството), което е дерегистрирано поради неплатени задължения по зддс,(но на апортиращото дружество) и  единствените му активи са недвижими имоти предмет на апортните вноски, дали самите апортни вноски ще бъдат обложени с ддс? Самото дружество беше регистрирано по чл.132.
#1 | 01.08.2016, 20:51
Публикации: 147 / 41
Здравей,

Не разбрах съвсем казуса. Приемам, че дружество А е рег. по ЗДДС и посредством апорт на активи създава дъщерно дружество Б, което се регистрирано съгласно чл.132 (това е задължение по закон).

Следва проверка от НАП за задължение на собствениците и понеже имат задължение по ЗДДС -> дерегистрират новото дружество Б по ЗДДС (вероятно не е предоставено обезпечение в предвидените срокове).

Ако случаят е такъв, то при дерегистрацията на дружество Б следва да се начисли данък в последния си данъчен период за всички налични активи, включително тези от апорта.

Приятна вечер.
#2 | 01.08.2016, 21:45
Публикации: 36 / 1
Добре, аз това, което постнах от закона май нещо не го коментирахме? Как ще се обложи нещо, което е изключение от общата практика? По коя наредба
#3 | 01.08.2016, 22:34
Публикации: 147 / 41
Здравей,

По принцип така пише в закона ... не знам как да го коментирам, все пак не съм специалист ...

"В духа на закона" - не знам дали това означава непременно справедливост, но за мен в случая означава равнопоставеност на субектите при ползването на данъчен кредит. Ако тезата, която застъпваш беше вярна - то използвайки апорта на активи, щяха да се генерират дружества дерегистрирани по закон, но със стойност на активите, в които няма начислено ДДС. Очевидно неравнопоставени с другите субекти, които не са регистрирани по закона. Тук някъде възниква въпросът, защо няма такива дружества и отговорът е много прост - законът не го позволява.

Може би цитираният чл.111, ал.2, т.3 е предпазна клауза за дерегистриране на дружества в момент на преобразуване (това се получава в редките моменти на заличаване на дружеството при бизнес комбинации). Регистрираното лице се слива с друго лице, правоприемника или вече е регистриран или се регистрира по чл.132. Към момента на сливането за наличните активи (както вече си цитирал) не се начислява данък. Може би ... кой би могъл да каже със сигурност ...

Приятна вечер.
#4 | 01.08.2016, 23:05
Публикации: 36 / 1
Здравейте и Ви Благодаря за изчерпателния коментар, най-вероятно е така! Но все пак бих искал да се включат и други колеги, които са имали такива казуси, да разбера нещо от практиката, ако са минали през такава процедура,благодаря
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група