При мен има подобна ситуация, затова ще си позволя да се включа тук.
Здравейте,
шефът ми е собственик на 3 ЕООД-а, като от едно от тях се самоосигуряваше като собственик, но вече продаде целия си дял.
Самият той се оказва че оперира на няколко места някаква дейност или участия с дружества. Въпросът е, че не знам къде, колко, какво (коя съм че да каже) Но знам, че най-вероятно се осигурява и в САЩ, но никога не сме имали информация за такива неща. Но сега след като прекъсваме (прекратяваме ли трябва да е, щом си е продал целия капитал на ЕООД на друго лице?) осигуряването му, което още не е станало, трябва ли да се подават ОКД5 в някоя от другите две ЕООД като собственик. И друго, какво трябва да му кажа (евентуално ако се съгласи да си ги изкара), като документ от САЩ където мисля, че може би се осигурява - България и САЩ още нямат спогодба за социалната сигурност? И освен това само здравно се осигурява в Швейцария. И друго - в това удостоверение А1 какво трябва да декларира пред нашия НАП...исобще пълна каша и липса на инфо. И не съм сигурна, че изобщо щом е прекратил осигуряването като СОЛ от едното ЕООД, защото не е собственик, трябва да почва да се осигурява от някое от другите две ЕООД в България.