http://ekspertis.bg/document/view/qanda/138371/0/Прекратяване на договор с прокурист
Скрит текст :
Публикувано на 23.04.2013
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
Въпрос: Работя по договор за управление и контрол, вписана съм като прокурист в ТР. Обявих, че желая да прекратя договора, в резултат на което работодателят ме заличи като прокурист в ТР. Това означава ли автоматично, че и договорът ми е прекратен? По принцип договорът се прекратява по взаимно съгласие само. Въпросът ми е: какво следва от тук нататък? Договорът трябва ли да се прекрати изрично или със заличаването ми в ТР вече се счита за прекратен? Освен това може ли договорът да се прекрати по чл. 328, т. 3 от КТ, имам предизвестие от работодателя за съкращение на длъжността?
Отговор: В съответствие с чл. 21 - 25 от Търговския закон, прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено от търговец да управлява предприятието му срещу възнаграждение. Упълномощаването става с договор с нотариално заверени подписи, който се представя от търговеца за вписване в търговския регистър заедно с образец от подписа на прокуриста.
Договорът между търговеца и прокуриста може да е по реда на Кодекса на труда или по реда на Закона за задълженията и договорите. Когато е съставен в съответствие с Кодекса на труда, за страните са приложими всички права и задължения по кодекса. В това число и основанията за прекратяване на договора, каквото е чл. 328, ал. 1, т. 3 от КТ - поради намаляване обема на работа.
От запитването се вижда, че в конкретния случай договорът е съставен като договор за управление и контрол по реда на Търговския закон и Закона за задълженията и договорите. Това не е трудов договор по смисъла на Кодекса на труда и за него са неприложими предвидените в кодекса основания за прекратяване.
В съответствие с {#}чл. 25, ал. 1 от Търговския закон, упълномощаването на прокуриста се прекратява с оттеглянето му от търговеца и вписването на оттеглянето в търговския регистър. Следователно с отписването от регистъра се прекратява и договорът за управление и контрол между прокуриста и търговеца. Тъй като договорът за управление и контрол не е трудов договор, условията за прекратяването му, дължимите при това обезщетения и всички останали въпроси следва да са били уредени в самия договор.
Спирате да начислявате възнаграждение, когато фактически прекратявате договора / според предвидения за това начин в ДУ - с предизвестие, анекс и прочие / , а не след вписването на това обстоятелство в ТР. Вписването има информативен характер и е последваща стъпка след прекратяване на договора с прокуриста.