Изработка на клишета в Турция

18.12.2016, 16:28 2288 2

18.12.2016, 16:28
Публикации: 123 / 2
Здравейте
фирмата ни ще плати на турска фирма за изработка на клишета за печат върху фолио
Клишетата остават в Турция, а при нас с митническа декларация ще пристига само фолиото с печат, т е турската фирма ще закупи сама фолиото, ще го печата и ще го изпраща в България
Клишетата най-вероятно няма да дойдат при нас до тяхното изхабяване /те са на стойност около 2000 долара едното/ а може би и след това ще си останат в Турция
турската фирма ще ни изпрати фактура първо за клишетата. Как следва да се осчетоводи тази фактура- мисля че не е услуга, защото материалите за клишетата са на турската фирма, и вероятно ще ги заведа като ДМА, не е внос, а какъв тип сделка е , дължи ли се ДДС , кои са приложимите членове на зддс? Благодаря предварително!
#1 | 18.12.2016, 19:17
Публикации: 6403 / 1130
Интересен казус.
Фактурирането на клишетата към Вашата фирма означава прехвърляне на правото на собственост върху тях и това е по определение доставка на стока:
Скрит текст :
Тя, обаче, е извън обхвата на ЗДДС, защото не е с място на изпълнение на територията на страната:
Скрит текст :
По тази причина доставката е необлагаема и няма да намери отражение в отчетните регистри по ЗДДС.
Скрит текст :
Въпреки, че тази доставка на клишета е предпоставка за последващото извършване на услугата по изработка на печатното фолио, тя е оценена отделно и не може да се присъедини като съпътстваща към една обща доставка:
Скрит текст :
До тук изяснихме, че нямате задължения по ЗДДС във връзка с доставката на клишетата.

Дали да ги заведете като ДМА?
Това не зависи изобщо от стойността на актива. Когато се отчете като разход ДМА на стойност над прага по чл. 50, се прилага чл. 67 и с отчетения разход се преобразува финансовия резултат.
Важно е дали клишетата са ДМА според НСС-16 и утвърдената счетоводна политика на фирмата. Трябва да ги разгледате от тази гледна точка. Имате ли контрол над актива, такъв че да сте в ситуация на реално притежание, такова, че е налице "възможността на предприятието да ограничи достъпа на други до икономическите изгоди от актива"? Повече от година ли ще се ползват клишетата? Ако "да", то колко години ще е срокът на ползване? Каква категория актив ще е? Вие ще получавате ли икономическа изгода от този актив в икономическата си дейност, след като с него ще извършва услуга по отпечатването на фолиото Вашият изпълнител?
По тези въпроси е интересно да поразсъждават и други колеги, но това няма как да стане без да се знаят детайли от договора с доставчика.
#2 | 19.12.2016, 08:53
Публикации: 123 / 2
много благодаря за този отговор, наистина и аз още не зная подробностите по договора, но за сега беше важно за мен  да разбера дали дължим ддс за клишетата.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група