Фактуриране и плащане на осигуровки като лице упражняващо свободна професия

16.01.2017, 15:18 3172 2

16.01.2017, 15:18
Публикации: 2 / 0
Здравейте, желая да повдигна дискусия свързана с регулаторните изисквания към този вид лица упражняващи свободна професия и техните взаимоотношения с други юридически лица.
След регистрация като лице упражняващо свободна професия и издаване на БУЛСТАТ(ЕГН), лицето може да издава фактури и касови бележки.
Възможно ли е да се сключи безсрочен договор за изпълнение на дадена услуга(извън формата на граждански договор) и в последствие да се фактурират плащанията според изразходените часове на месечна база?
Идеята е ползвателя на услуги(юридическо лице) да бъде облекчен и да не се ангажира с изчисления на осигуровки и данъци, като това да е задължение основно и само на  самоосигуряващото се лице.
#1 | 16.01.2017, 15:27
Публикации: 1231 / 73
Когато ФЛ се регистрира като свободна професия и започне някаква дейност в 7 дневен срок обявява това в НАП. Това става с подаване на Окд 5 .Подавайки този формуляр лицето избира как ще се самоосигурява-т.е това лице вече е СОЛ.Когато прави услуги на други лица-примерно някакво ЮЛ,то това ЮЛ няма никакви ангажименти по изчисляването и внасянето на осигуровките и данъците на лицето,регистрирано като св.професия.СОЛ-а сам си смята и внася данъците и осигуровките и си подава съответната декларация.За получените суми от ЮЛ за услугите,които е направил издава документ-може фактура,разписка ..
#2 | 18.01.2017, 10:21
Публикации: 2 / 0
Много благодаря за направенето уточнение.
Това ми беше достатъчно като информация за да преценя кой от вариантите да използвам.
Още веднъж благодаря.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група