Декларация за доходи на физическо лице

14.01.2012, 15:58 3890 1

14.01.2012, 15:58
Публикации: 17 / 1
Здравейте! Имам за решаване следния казус: Лице, назначено на трудов договор в ООД, след промяна на дружеството в ЕООД става управител с ДУК и започва да се самоосигурява. Подадена е декларация за начало на самоосигуряването и се внасят осигурителните вноски на база 420 лв.
Какви декларации за доходи и внесени осигурителни вноски трябва де подаде, в какви срокове и какви суми трябва да са включени в тях?
Какво се случва, ако през годината се реализират по-големи доходи в ЕООД-то?Трябва ли да се променя осигурителната база са самоосигуряване или това ще стане чак през януари 2013?
#1 | 14.01.2012, 17:12
Публикации: 3145 / 253
Като ДУК ли е регистриран? Ако е ДУК не се осигурява на 420, а на МОД за съответната дейност.

Писмо № 26-2276-1 от 10.07.2007 г. относно осигуряването на изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 6 КСО,
чл. 29 ЗДДФЛ,
чл. 1 НЕВДПОВ

Съгласно чл. 6, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) осигурителните вноски за изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества се дължат върху получените или начислените, но неизплатени брутни месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя. Брутното трудово възнаграждение, върху което се дължат осигурителни вноски, се определя след намаляването му с нормативно признатите разходи (чл. 6, ал. 4 от КСО) по чл. 29, т. 5 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Когато лицето не е работило през целия месец по договора за управление и контрол, минималният месечен осигурителен доход се определя пропорционално на дните, през които е работило (чл. 1, ал. 6 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски).
Видно от посочените нормативни разпоредби, съществува възможност за пропорционално намаление на минималните осигурителни доходи в случаите, в които управителите на търговски дружества не са отработили всички работни дни през календарния месец. Определеният максимален размер на осигурителния доход е месечен и нормативно основание за пропорционалното му намаляване в зависимост от отработените дни не съществува. Поради това, независимо че първият работен месец на управителя на дружеството е непълен, максималният размер на осигурителния доход не следва да се намалява пропорционално на отработените дни.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група