Здравейте!Имам служител, който от средата на миналата година е инвалид.След като направих годишно изравняване на данъка трябва да се възстанови ДОД, но сумата за възстановяване е много по-голяма от данъка, който е начислен за м.Декември.Дайте съвет как да му върна надвзетия данък?
Уф, ами по принцип ДОО,ЗО,ДОД - за месец 11 да кажем е 135 лв, толкова се и превежда и декларира, за м.12 обаче е 135-102=33лв. Каква сума трябва да се внесе и декларира за ДОО,ЗО,ДОД за м.12? Не знам дали така стана по-ясно питането ми...
Нещо е объркано с осигуровките на лицето с ТЕЛК!Първо това оправете, после ще говорите за плащане!
Я да пробвам:Нека 135 лв е общо сумата за ДОО, ЗО и ДДФЛ, която сте внесли за м. 11 в НАП. Нека 135 лв е общо сумата за ДОО, ЗО и ДДФЛ, която трябва да се внесе и за м. 12 в НАП, ако нямаше изравняване.Но: на лицето през м. 12. трябва да се изравни и възстанови ДДФЛ 102 лв.Тогава за м. 12 за внасяне в НАП ще остане разликата 135 - 102 = 33 лв. Това е сумата за платежното. Трябва да си видите и уточните оборотите и салдата по сметките.Тези 102 лв ще ги платите на лицето и те трябва да са равни на удържания през цялата година ДДФЛ, ако не надвишава прага.