Според мен:
Датата на прекратяване е 19.06.2017 г., а не 31.05.2017 г. и към тази дата е следвало да бъде изготвен началният баланс при ликвидация (който не подлежи на публикуване).
Следвало е да се подаде декл. 1010а за периода до прекратяване на дейността. В този образец също има отметка за чл. 160, ал. 1 ЗКПО, при вас срокът за подаване, който трябва да се отбележи в клетката, е 19.06.2017 г.
Декл. 1010а за последния данъчен период подавате на датата на заличаването (която може да бъде по-късна от 20.12.17 г.). Копие от искането за заличаване не са ми искали от НАП до този момент. Все пак това се явява публична информация в ЕТР. Но не знам при Вас как ще е, по-добре подгответе.
Аз се изумявам, че има разминаване в теорията и практиката по отношение на процедурата по ликвидация.
В НСИ съм се обаждала поне 3 пъти по един и същи случай с ликвидация, за всеки случай. Оттам ми обясняват всеки път, че ГОД за периода (както е във Вашия случай) от 01.01.2017 до 19.06.2017 г. ще се подаде през 2018 г., тъй като бланките излизат тогава. През настоящата 2017 няма бланки за ГОД за действащо предприятие и нищо да не подавам. Така и съм правила до момента и не съм имала проблеми.
За периода на ликвидацията от 19.06 до 20.12.2017 г., обаче, има бланки и такъв отчет се подава.
Ако някой има друг опит, нека сподели!