Отдаване на вила под наем и работа с booking.com

03.06.2017, 19:00 12684 8

03.06.2017, 19:00
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

имам лична вила, която искам да рекламирам като къща за гости и да отдавам под наем на лица за период от мин 2 дни до 7-15 дни.

Четох една тема тук но тя беше за отдаване на етаж от къща в която живеят и собствениците. Моят случай е че искам да отдавам цялата вила и да работя с боокинг.ком

Аз бих си направил фирма, която да сключи договор за наем със физ лице (което е собственик на къщата) и да експолатирам обекта през фирмата. Съответно с касов апарат и ПОС терминал.

Въпроса е това попада ли под закона за туризма? Трябва ли да плащам патентен данък и други там регулации или го третираме като чисто отдаване под наем?

Съответно не искам да товаря туристите с подписване на договори и други простотии...

Как да подходя легално?
#1 | 03.06.2017, 19:32
Публикации: 4368 / 719
Понеже не знаех отговора  - гугъл -> "закон за туризма" -> търсене -> "къщи":

Чл. 3. (2) Туристически обекти са:
1. местата за настаняване:
б) клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги;

Също и чл. 113, 123, 128, 129, може би има и други.
#2 | 03.06.2017, 21:47
Публикации: 6 / 0
Според мен това, попада точно в разпоредбите на Закона за туризма - къща за гости. Има няколко момента. Първо щом ще получаваш услуга от booking, трябва да се регистрираш по ЗДДС - чл.97а. От тук автоматично ти отпада варианта на патент. Може би най-добър вариант е фирма, на която да отдаваш като физически лице имота и тя да го експлоатара. Регистрираш фирмата по ДДС - или по специалния 97а или по избор. Като ти дойде фактурата от booking (май бяха холандци) с протокол си я самоначисляваш. Трябва да си категоризираш обекта и спрямо звездите и мястото имаш туристически данък - на база настаняванията и до 15 число подаваш една декларация за данъка през предходния месец, където посочваш колко нощувки, колко човека, от коя страна. А това от септември май ще се подава он лайн всеки ден - закона за туризма след промените от септември миналата година нещо такова ми се върти в главата. След категоризация, ако си регистриран по избор начисляваш 9% ДДС, но в твоя случай може би е по удачно по специалния 97а - и само да си показваш фактурата от booking. Издаваш си касови бонове, когато получаваш парите от туристите или фактура, ако си искат - и в тях (фактурата или бона) трябва на отделен ред да го има размера на туристическия данък - 61р ЗМДТ,
А май се подава и една годишна декларация до края на януари за предходната година - (5) Лицата по ал. 2 подават декларация по образец до 30 януари на всяка година за облагане с туристически данък за предходната календарна година. - ЗМДТ
Мисля, че като цяло е това. Ако нещо има може някой колега да ме коригира или допълни
#3 | 05.06.2017, 22:28
Публикации: 4 / 0
Счетоводителя с който работя ми каза че 9% ДДС се слага, само ако предлагаш и храна, а аз няма да предлагам храна, понеже това е цяла вила. Само спане.
Това с букинга и фактурите ми е ясно.

Въпроса е: че един път плащаш патентен данък, а втори път плащаш ДДС, и отделно плащаш и корпоративен данък - ако фирмата е на печалба. Не е ли редно да не се плаща тоз туристически /патентен данък предвид това че ще платиш корпоративен данък???
#4 | 05.06.2017, 22:32
Публикации: 4 / 0
Няколко неща не са ми ясно от твоя пост:

1. "Първо щом ще получаваш услуга от booking, трябва да се регистрираш по ЗДДС - чл.97а. От тук автоматично ти отпада варианта на патент. "
В: Зашо да отпада патентния данък?

2. "Трябва да си категоризираш обекта и спрямо звездите и мястото имаш туристически данък - на база настаняванията"

В: Това не е ли същото като патентния данък?

Това не го разбирам "След категоризация, ако си регистриран по избор начисляваш 9% ДДС, но в твоя случай може би е по удачно по специалния 97а - и само да си показваш фактурата от booking"

Значи аз ще се регистрирам по ДДС, за да си връщам ДДС от разходите, и заради това че ще издавам фактура към фирма от ЕС (букинг.ком)

Но ДДСто 20% ли ще е или 9% за нощувките към клиентите?
И отделно ще имам ли патентен данък/туристическа такса?
#5 | 06.06.2017, 00:37
Публикации: 9299 / 1558
За другото не зная, но щом плащаш патентен данък, не плащаш корпоративен. Или едното, или другото.
Патентен данък плащат само ФЛ и ЕТ, които не са регистрирани по ДДС.

Не разбирам от туризъм, но туристическа такса и патентен данък не са ли различни и независими неща?
#6 | 09.06.2017, 09:52
Публикации: 4 / 0
Това вече звучи по-логично :) Благодаря
#7 | 20.02.2019, 12:25
Публикации: 326 / 22
Здравейте,
физическо лице е отдало еднократно през лятото вила под наем за 7 дни през booking.com. Физическото лице няма регистрация за целта, за първи път отдава под наем, за първи път е ползвало и услугите на booking.com, до преди това си ползва вилата семейството за почивка. Няма намерение да отдава на други лица вилата и нощувките на чужди лица да стават практика Съответно вилата не е категоризирана или нещо такова. До колкото разбирам няма намерение лицето да отдава пак вилата под наем, поне така за сега мисли.
Трябва ли да си прави някаква регистрация това физическо лице, затова, че е отдало вилата еднократно за настаняване (нощувки), трябва ли да подава декларация чл.50 ЗДДФЛ за този доход и какви документи евентуално трябва да приложи към нея? Регистрацията в booking.com е на името на сина, самата вила  се води на майка му и баща му.
#8 | 23.05.2022, 15:12
Публикации: 17 / 0
Здравейте! Физическо лице,собственик на къща,желае да я дава под наем за летния сезон. Лицето има регистрирана по ДДС фирма,която ще наеме къщата и ще направи ремонт на стаите. От тук  следва ли да се направи регистрация в общината като обект за настаняване - от ФЛ или от фирмата? След като собственика е един и същ - и на имота и на фирмата,следва ли да се плаща наем от фирмата към ФЛ? Регистрира се в Букинг и Airbnb - от ФЛ или от фирмата? Ще предлага само нощувки,без храна - 9% или 20% ДДС?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група