Транспортна фактура и митническа декларация

06.07.2017, 16:22 4991 1

06.07.2017, 16:22
Публикации: 8 / 0
Здравейте моля за помощ по следния казус: Имаме извършване на доставка на стоки от Украйна до България като транспортирането на стоките се извършва от фирма от Естония регистрирана по ДДС. На фактурата за транспорт няма начислено ДДС. Издадена е митническа декларация в която е включена и стойността на транспортната услуга като и върху нея я начислено ДДС. Питането ми е трябва ли да се прави протокол за самоначисляването на ДДС  за фактурата за транспорт, тъй като Естонската фирма би следвало да я е декларирало във Vies системата
#1 | 10.07.2017, 14:33
Публикации: 28 / 1
Здравейте, за закупената стока ще си осчетоводите митническата декларация (към която трябва да имате и фактура от украинския доставчик) към стойността на стоката е включен транспорта(т.е. е обложен с ДДС- което трябва да сте платили на митница), затова фактурата от Естонския превозвач ще си осчетоводите със протокол по чл 117,ал 1 във връзка със чл82, ал2,т3  от ЗДДС и чл23,ал3 от ППЗДДС - 0%ДДС!-Прочете чл 36а от ЗДДС!!!! Така си осчетоводявате и декларирате транспорта без да го облагате два пъти с ДДС(той е обложен на митница- като разход включен при определяне на данъчната основа при внос). Протоколът трябва да влезе в Дневник продажби - колона 14, Справка Дек - клетка 12 и в дневник покупки в колона 9 и справка дек.- клетка 30!
Дано съм била полезна!
Има добри материали на Лидия Панева за разходите включени в ДО на вноса както и за тяхното деклариране и осчетоводяване!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група