Счетоводство на фирма регистрирана в България, която извършва строителна дейност

22.07.2017, 13:53 4143 1

22.07.2017, 13:53
Публикации: 1 / 0
Здравейте, може ли да ми кажете какви са особеностите при водене на счетоводство на Бг фирма която извършва строителна дейност в Германия? Как стои въпроса с ДДС-то, и данък печалба?
#1 | 26.07.2017, 19:23
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
В един отговор не може да се обхванат всички особености на счетоводството на тази дейност, защото случаите са много и различни.
На първо място е от значение дали фирмата ще има обект на дейност в Германия или ще извършва строителна услуга, дали е инвеститор или изпълнител по договор за СМР.
Ако е с място на икономическа дейност в Германия, ще трябва да се регистрира там за целите на ДДС и там да отчита и печалба..
Ако извършва строителна услуга, то тази услуга ще е с място на изпълнение в Германия и за целите на ЗДДС ще зависи дали усругата се оказва на фирма или физическо лице. Ако договорът е сключен с фирма, ще се издават фактури без начисляване на данък, с т.нар. "обратно начисляване" и ще се отчитат във VIES декларацията. Ако се извършват услуги на данъчно незадължени лица, т.е. на физически лица, които не извършват независима икономическа дейност и не са длъжни да се регистрират по ЗДДС аналогично на нашия чл. 97а при получаване на услуги, то ще трябва фирмата пак да се регистрира в Германия след достигането на оборот за задължителна регистрация.
Ако фирмата командирова свои служители трябва предварително да се снабди за тях с разрешения А1. За целта се изисква набор от документи, касаещи не само работниците, но и дейността на фирмата, наличието на определен процент приходи от дейност в България, договори с немските контрагенти и други. Дори да е изпратен за седмица, работникът има право на немска заплата и осигуровки. Това е по новата Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, приета с ПМС № 382 от 29.12.2016 г. и обнародвана в ДВ, бр. 2 от 06. 01. 2017 г., от когато е и в сила.
Мисля да спра до тук.
Темата е обширна.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група