Услуги, предоставяни по електронен път

11.08.2017, 12:00 1635 0

11.08.2017, 12:00
Публикации: 36 / 1
Здравейте,

Мой нов клиент ще извършва услуги, смятам попадащи в обхвата на услугите, предоставяни по ел.път - ще имат сайт, в който ще се плаща достъп до него за определен период или други подобни услуги. Сайтът ще се разпространява на територията на целия свят и потребителите ще бъдат само физически лица. Заплащането ще се извършва електронно през сайта, посредством плащане с карта и биткойни.

Ако фирмата ще предоставя услуги на данъчно незадължени лица от ЕС, следва ли задължително регистрация по ЗДДС и по специалния режим?

В общия случай (ако това бяха стандартни услуги), следва сделката да е облагаема на територията на нашата страна, съгласно чл.21, ал.1. Но това са услуги, предоставяни по ел.път и мястото на доставката е мястото, където е установен получателя.

Съгласно чл.97а, на регистрация подлежат лицата, извършващи услуги по чл.21, ал.2. А в 97б е задължение за регистрация на лица, неустановени на територията на нашата страна.

Задължително ли е да се регистрират по ЗДДС, само поради това, че извършват услуги по ел.път?
Правилно ли е тълкуванието ми, че ако се осъществяват услугите от нерегистрирано дружество, тези сделки следва да са облагаеми на територията на нашата страна до достигане на оборота за задължителна регистрация?
След достигане на този оборот, вече следва да се регистрираме по ЗДДС, а след това и по специалния режим (като може да изберем дали отново тук или в друга страна)?

Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете в този казус, т.к. досега съм имала клиенти, който извършват услуги по ел.път чрез пазар на приложения.
В този случай, дружеството е регистрирано по желание (защото така или иначе получават услуга от Гугъл), а продажбите също са към Гугъл, т.к. те поемат ангажимента за внасяне на ДДС в страната на потребление. Затова и нямаме регистрация по специалния режим.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група