Място на изпълнение при доставка на услуга

24.01.2018, 07:09 3365 3

24.01.2018, 07:09
Публикации: 148 / 11
Здравейте,

Можете ли да ми подскажете къде е мястото на изпълнение на рекламна услуга (оказвана чрез интернет и телефон) когато доставчика е регистрирано по ЗДДС на общо основание българско предприятие, а получател е нерегистрирано по ЗДДС юридическо лице във Великобритания. Много ми е трудно да изтълкувам казуса у ще съм много благодарен ако някой помогне.

Благодаря предварително!
#1 | 24.01.2018, 11:27
Публикации: 11956 / 2181
Здравейте,
ще се опитам да Ви отговоря. :smile1:
Получателят е нерегистрирано лице по ЗДДС, но това юридическо лице е данъчно задължено съгласно ЗДДС .

" Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея."
Т.е. тука е без значение дали има или не регистрация по ЗДДС.

Съгласно чл.21 ал.2 ЗДДС :
" (2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя. "

Имате за място на изпълнение страната, където е получателят на доставката. Не начислявате ДДС съгласно чл.86 ал.3 ЗДДС. Подавате и ВИЕС декларация, ако получателят е регистрирано по ЗДДС лице. Той ще си начисли ДДС с Протокол.

По отношение на Великобритания това ще е в сила и сега като е членка на ЕС и след това, когато ще излезе от съюза и ще се явява трета страна.  :smile1:
#2 | 24.01.2018, 15:16
Публикации: 148 / 11
Много благодаря за професионалният и изчерпателен отговор. Как според Вас би стоял въпроса ако и българската фирма няма регистрация по ЗДДС, т.е. две данъчно задължени, но нерегистрирани във VAT системата на ЕС лица?
#3 | 24.01.2018, 15:34
Публикации: 11956 / 2181
ЗДДС не прави разлика между регистрирано или не лице за целите на ДДС. Единствено от значение е обстоятелството дали лицата са данъчно задължени или не по смисъла на ЗДДС. Регистрирани или не при Вашия случай двете лица са данъчно задължени . Юридическото лице от ЕС / Великобритания  в случая / вероятно ще следва да се регистрира по аналогичния на нашия чл.97А от ЗДДС при получаване на услуга от страна-членка на ЕС. За Вашата фирма мястото на изпълнение все така ще бъде Великобритания като основанието за неначисляване на ДДС ще бъде същото като в предходния ми отговор. :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група