здравейте, ето и моя казус. Работя от 2008 г на трудов договор ( т.е имам 12 месеца), като от април тази година съм в нова фирма с 6 мес. изпитателен срок. Бременна съм в 3 месец и адвокат ме консултира, че законът не ме защитава и шефа може да ме изгони по всяко време, когато съм в изпитателен срок.
- сучай едно - ако ме съкрати и до 45 дни преди майчиството не съм на трудов договор, но се самоосигурявам, как ще ми се сметне обезщетението. Пак ли ще е 90% от осигурителния доход или за да взимам тези 90% трябва да съм на трудов договор.
- случай две - ако ме съкрати в близките месеци и се самоосигурявам оставащите месеци, а подпиша трудов договор малко преди да родя, как биха ми се смятали обезщетенията.
- случай три - не ме съкрати, но понеже ме осигуряват на мнг малко пари, ако се доосигурявам като самоосигуряващо се лице и сама си внасям осигуровките, този доход ще се вземе ли впредвид при обезщетението за майчинство, т.е може ли да съм на трудов договор и да съм самоосигуряващо се лице едновременно?
Благодаря ви за отговора