Майчинство по време на отпуск по бременност и раждане

12.02.2012, 00:10 5344 1

12.02.2012, 00:10
Публикации: 1 / 0
Здравейте, извинявам се ако темата е вече коментирана, но се опитах да намеря сходен с моят казус и не успях.
В момента съм в отпуск по бременност и раждане , който изтича на 16.02.2012 г.
Чрез вашия калкулатор бих искала да си изчисля обезщетението за втора бременност, с термин 16.07.2012.
Моля да ми кажете за периода в който съм в отпуск по бременност трябва ли да попълвам графата с осигурителен доход (за него си правя справка от сайта на НОИ) или само нетно възнаграждение -  сумата, която получавам като обезщетение за съответните месеци (Причина за обезщетение - Молба декл. 50-51)
В случай, че за даден месец имам и болничен и обезщетение - как трябва да го запиша в калкулатора.

Другият ми въпрос е - След като изтече срока за който съм в отпуск по бременност и започна работа, на която ще ме осигуряват по трудово правоотношение, освен този доход трябва ли да включвам и 50-те % (120 лв.) които ще получавам за отглеждане на малко дете до 2 години.

Благодаря ви предварително.
#1 | 12.02.2012, 12:27
МамаБожка
не съм от най-разбиращите, но ще ви дам да прочетете нещо


John
Ако началото на отпуска за бременност и раждане (45 дни преди предполагаемия термин) е след като вече е приключил отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, обезщетението забременност и раждане се изчислява по общия ред - от осигурителния доход през 12-месечната база преди месеца на започване на отпуска. За времето на получаване на обезщетение за отглеждане на дете се взима като осигурителен доход минималната работна заплата за съответните месеци.
Ако началото на отпуска за бременност и раждане е по време на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, изчисленото по общия ред обезщетение се сравнява с размера наобезщетението за предходното дете и се изплаща по-благоприятният (по-високият) размер.
Ако началото на отпуска за бременност и раждане е по време на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, то обезщетението за отглеждане се прекратява (защото вече няма такъв отпуск, а започва отпуск за бременност и раждане). Но след като не се ползва отпуск за отглеждане на дете майката има право на 50 % от обезщетението за него и тези 50 % се изплащат заедно с обезщетението за бременност и раждане до навършване на 2 години от предходното дете. Естествено, за да се изплаща това обезщетение трябва да бъде подадено заявление-декларация за него. А и в тридневен срок от датата на издаване на болничния лист за 45-те дни трябва да се подаде декларацията за промяна на обстоятелствата - приложение 12, за да се спре обезщетението за отглеждане.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група