Напускане на работа

22.07.2018, 18:54 4850 6

22.07.2018, 18:54
Публикации: 4 / 0
Здравейте!

На първо място искам да се извиня, ако темата ми не е в подходящия раздел.
 
Реших да напусна настоящата си работа, като за целта подадох предизвестие за напускане на 27.06.2018г. Тъй като това е първата ми работа се притеснявам дали не съм пропуснал нещо, заради което да не мога да напусна и бих желал да ме посъветвате за някои моменти от процеса, които не са ми напълно ясни.

На моето копие на предизвестието имам мокри подписи на управителите на фирмата, входящ номер с дата 27.06.2018г и печат на фирмата. Предполагам, че това е достатъчно, за да се счита предизвестието за валидно и коректно входирано?

Следващото нещо, което не ми е ясно е свързано със срока на предизвестието. В договора ми е записано, че срокът на предизвестието е 30 дни.
Прав ли съм, че след като не е уточнено работни или календарни дни, то се приема, че срокът е 30 календарни дни и последният ми работен ден ще бъде 27.07.2018г? Мога ли с увереност на 30.07.2018г. да не отида на работа, дори и ако работодателят ми твърди, че според него предизвестието ми не е изтекло?

Доколкото знам в последния ми работен ден работодателят ми трябва да ми предаде трудовата ми книжка, която е у него, и заповед за прекратяване на трудовия ми договор. Има ли други документи, които трябва да очаквам? Също така какво мога да направя, ако ми бъде отказано да ми бъдат предоставени тези документи? Какво трябва да проверя дали е вписано коректно в книжката - за дата на започване и прекратяване на работа знам, но има ли и нещо друго - печат или подпис от фирмата и т.н.? Колко време отнема процеса по оформянето на трудовата книжка и заповедта за прекратяване на договора - трябва ли да приема довод, че на работодателя му трябва повече време и не е готов да ми предаде тези документи в последния ми работен ден?

Кога би трябвало да ми бъдат изплатени последната заплата и неизползвания платен отпуск - на датата, на която получавам обикновено заплатата си следващия месец или в последния ми работен ден?

И като цяло - как би трябвало да постъпя, ако работодателят ми, под претекст, че според него предизвестието ми все още не е изтекло или че като цяло то е невалидно, или друга причина, отказва да прекрати договора ми и не иска да ми предаде трудовата ми книжка - на следващия работен ден да не се явя на работа и да се оплача в Инспекция по труда или да направя нещо друго?

Съжалявам за дългата тема, но както споменах, това е първата ми работа, съответно -  за пръв път напускам работа и искам да съм сигурен, че от моя страна всичко е изрядно и да се подготвя за възможните сценарии за развой на събитията в деня на напускането ми, тъй като работодателят ми не желае да напускам и ме притеснява, че може да се опита да ме задържи чрез някоя бюрократична спънка. 

Може би някои от въпросите ми са доста наивни, но смятам, че отговорите на тези въпроси биха били полезни и на други потребители, които като мен се сблъскват за първи път с такава ситуация.

Благодаря предварително!
#1 | 22.07.2018, 19:12
Публикации: 9338 / 1570
Подпис на работодателя и дата върху Вашия екземпляр са достатъчни.
Дните са календарни. Първият ден е 28.06. и т.н. до 30. На 31-ия не сте на работа.
Колкото и да отнема попълванито на трудовата книжка, не е мотив за забавяне. За по-сигурно говорете с шефа един-два дни предварително.
Заплатата - по график.
#2 | 22.07.2018, 23:01
Публикации: 4 / 0
Страхотно, значи нещата са така както очаквах. Благодаря за бързия отговор! Единственото, за което все още не съм сигурен е - при некоректност от страна на работодателя Инспекцията по труда ли е институцията, към която следва да се обърна?
#3 | 23.07.2018, 12:56
Публикации: 1302 / 183
Да, ИТ е институцията, към която трябва да се обърнете, ако имате съмнения в коректността на работодателя си.
ТК трябва да е оформена като в колона 5 и колона 9 има подписи и печати, в кол. 8 е вписан членът от КТ, по тойто ви освобождават и отдолу е оформена продължителността на осигурителния (трудовия) стаж с думи или правоъгълен печат, да има подпис на гл. счетоводител и управителя, а върху него и печат.
Обезщетението за неизползван п.г.о. по чл. 224 от КТ трябва да е вписано в заповедта.
Оставам с впечатлението, че вие нямате 8 м. трудов стаж, което означава, че нямате право да ползвате п.г.о. (но имате право на обезщетението), което пък означава, че не ви е необходима служебна бележка за ползвания отпуск.
Това е, успех и късмет!
#4 | 23.07.2018, 23:07
Публикации: 4 / 0
Благодаря Ви за отговора. При получаването на трудовата книжка ще прегледам дали всичко е попълнено коректно.
Относно платения отпуск - имам една година трудов стаж, но за тази година съм ползвал само неплатен отпуск - нито един ден от платения такъв. При това положение следва ли да получа споменатата от Вас служебна бележка?
#5 | 23.07.2018, 23:28
Публикации: 9338 / 1570
И да не я поискате сега, ще я поискате ако Ви се изисква от следващия работодател. Ако през тази година сте ползвали неплатен отпуск и при следващ работодател решите да ползвате такъв при следващ работодател, той би трябвало да иска сл.бележка, защото трябва да следи кога неплатения превишава 30 работни дни.
#6 | 24.07.2018, 07:25
Публикации: 4 / 0
В такъв случай ще поискам и такава служебна бележка, благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група