Преотстъпено право на строеж срещу обезщетение между две дружества

02.10.2018, 12:26 1845 0

02.10.2018, 12:26
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Дружество притежаващо УПИ  и регистрирано по ЗДДС , преотстъпва право на строеж срещу обезщетение на друго дружество също регистрирано по ДДС.
В НА е записано НО за учредяване право на строеж на недвижим имот, като са изброени имотите от архитектурен план по видове и квадратура вкл. общи части.
Горепосочените права на строеж се учредяват срещу задължението получателя на право настроеж да построи със свои сили и средства следните описани имоти / няколко имота описани подробно /, както и , че учредителя запазва правата на строеж и изключителнна собственост  на изброените имоти /.
Двете дружества си разменят съответните фактури за отстъпено право на строеж и авансово получено право на строеж, на една и съща сума като бартер. Няма  извършени разплащания, като същите са прихванати.
След няколко месеца дружеството ,което е преотстъпило право на строеж, прехвърля още веднъж право на строеж на свързани лица на два от апартаментите срещу минимална сума, която е под цената фактурирана и представляваща себестойност / право на строеж и частта от УПИ , пропорционално/. Какви счетоводни операции следва да се запишат от дружеството, което отстъпва право на строеж, както при първото преотстъпване и последващото на свързани лица , доначисляване на ДДС до размера на себестойността или пазарната цена на имота. В нотариалния акт към свързани лица е записано право на строеж / а нали строителя ще построи жилището, съгласно първия НА/
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група