ДДС за куриерска услуга на територията на ЕС

26.07.2019, 10:59 1908 2

26.07.2019, 10:59
Публикации: 7 / 0
Здравейте, описвам възможно най-кратко и точно казуса, ще съм благодарна на всички, които напишат мнение! Българска фирма, регистрирана по ДДС в Унгария ползва услугите на куриерска фирма на територията на Унгария. Уточнение: стоката на българската фирма е в склад на куриерската фирма, на територията на Унгария. Куриерската фирма издава фактура за двете услуги /наем и куриерски услуги/ на унгарския VAT номер на българската фирма, с начислено ДДС. След няколко дни счетоводителят ни в Унгария иска тази ф-ра да бъде анулирана и да се издаде същата, но на българския ДДС-номер, без начислено ДДС.  :blink: /обяснението е, че фирмата няма дейност на територията на Унгария/
Според мен първият вариант на фактуриране е верен, но споровете продължават втора седмица... Много моля за мнение или разяснение къде бъркам или съм се подвела, за да прочета и изясня. Предварително благодаря!
#1 | 26.07.2019, 11:32
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
А какво казва унгарският закон в случая?
Когато сте регистрирани по ЗДДС в друга държава, придържате се към нейното законодателство.















#2 | 26.07.2019, 11:45
Публикации: 7 / 0
Здравейте,
А какво казва унгарският закон в случая?
Когато сте регистрирани по ЗДДС в друга държава, придържате се към нейното законодателство.
Здравейте,
Според счетоводителя на куриерската ф-ма, фактурата трябва да е с ДДС и на унгарския VAT-номер; според нашия счетоводител там - другия вариант. Трябваше и аз да се произнеса.... Аз смятам, че след като имаме там регистрация и услугата е на територия на държавата членка и т.н. ф-ра с ДДС е ОК. Направих и няколко консултации с одитор и служител на НАП /експерт по ДДС/ и мненията ни съвпаднаха. Мислех да задам официално въпроса към НАП, но и аз като Вас смятам, че трябва да се съобразим с тамошното законодателство и не е адекватно да задавам въпрос тук .... Но недоразумението идва именно от двама местни счетоводители... Не знам какво да правя  :noexpression:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група