Обезщетение след съкращаване?

12.02.2020, 20:21 1227 1

12.02.2020, 20:21
Публикации: 3 / 0
Здравейте,

Имам интересен казус и моля за малко информация от тези, които са се сблъсквали с нещо подобно. Бях назначил един служител, но след 2 месеца го съкратих по чл.328, защото намалихме обема на работата и вече не ни бе нужен. Той отива на борсата, дадохме му заповед, попълнихме му книжката, но му дължим 1 месец обезщетение. Той е отишъл в Бюрото по труда и НОИ, където е отказал това обезщетение. Разбрах, след като му звъннах, за да донесе отново трудовата си книжка, която да стои при нас до края на месеца и следователно той ни каза, че отказал това обезщетение и се записал на борсата, като започвали от март да му изплащат полагащото му се.

Въпросът ми е сега ние какво трябва да направим? Дължим ли осигуровки върху това обезщетение, което е по закон след неговия отказ? Трябва ли да го извикаме да подпише нещо и какво?  :noexpression:

Благодаря предварително!
#1 | 12.02.2020, 22:11
Публикации: 9339 / 1571
Докато не си поиска обезщетението, нищо не правите. Чакате до 3 години. Ако в това време се сети да си го потърси - плащате и внасяте осигуровки. Независимо от датата на плащане, дохода и осигуровките се отнасят за първия месец след прекратяване на ТД.
И още нещо:
- няма да получи обезщетение за безработица за този един месец, независимо дали сте ву платили или не. Справка КСО, чл.54в или 54г
- отказът на работника от обезщетението по чл.222/1 няма правна стойност. Дори да декларира отказа писмено. Не може да се отказва от право.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група