Здравейте, аз имах таъв проблем при вадене на удостоверение за липса на задължения. Оказа се, че от август 2011г. НАП прави засечка между Д1 и Д6 и от там излизат разликите. Така че ако в Д1 са показани задължения например за 1000,00лв. а в Д6 за 900,00лв. дори да са платени 1000,00лв. то трябва да направиш корекция на Д6 а когато е със знак + не я разбират като корекция и май нямаш срок за подаване, ако се налага обаче да корегираш Д1 мисля, че за 2011г. срокът е до 30,04,2012г., такаче нямаш много време. Ако правиш корекции за по- стари години тогава трябва да бъде с разрешението на НОИ каквото и да означава това, защото тук вече нямам опит. Ако не наместиш задълженията по двете декларации няма да ти издадат това удостоверение каквито и писма да пишеш и показваш платежни. Вече искат сумите да са обвързани. Опитай да попаднеш на свестен служител в НАП, който може да ти даде разликите. На мен са ми казвали за кои месеци по кои фондове има разлики и от къде идват. Моя съвет е да стъпиш върху Д6 дали отговаря с платежните. Опитай се да избегнеш корекция на Д6 / в намаляване на дължимите вноски/ защото ще ти назначат ревизия. Намери си разликите между 1 и 6 и , ако в 1 са > суми увеличи 6- та с разликата, но ще трябва да довнасяте а ще има и лихви. Смятам, че е по- безболезнен вариянт от една ревизия щом нещата не са както трябва с ведомостите и с договорите. Зависи колко е разбран шефа ти и колко пари може да даде. Другото, което бих те посъветвала, ако имаш ел. подпис и неограничен достъп до НАП да си пуснеш актуално състояние на трудовите договори към момента. Щом нещата не са работени коректно може да имаш непрекратени хора, които всъщност не работят или такива, които работят но справката им в НАП е неподадена. Аз имах такъв случай и ако стане и при теб ще споделя опит. Успех.