Схема 60/40

20.04.2020, 17:35 2447 5

20.04.2020, 17:35
Публикации: 72 / 2
Здравейте,

Тъй като съм начинаещ счетоводител ще помоля за компетентно мнение по следния въпрос.
Предвид създалата се ситуация около Ковид-19 , фирмата, в която работя взе решение да се намали работното време на персонала от 8ч/дневно на 4ч, считано от 14.04. След като се свързах с фирмата, облужваща счетоводната програма , те ми препоръчаха варианта да направя сумирано работно време , т.е 6 часа, пред това да задам служителите още веднъж в кадрова информация и да подам 2 бр, Декларация 1. Дотук добре, но имам 2ма служители, които са ползвали болничен за м. март , които са подадени вече и съответно платени. В болничния лист съм задала , че лицата работят на 8ч както е по договор, в такъв случай какво се случва с тях ? Какво е редно да направя ?
#1 | 20.04.2020, 20:31
Публикации: 4400 / 737
За работното време - СИРВ може да не е необходим, ако работното време е всеки ден едно и също и е уговорено в документа, с който сте минали от 8 на 4 часа. Или във вътрешен правилник, например.

За болничния - нали през март месец, когато хората са боледували,  са работили на 8 часа? А 4-те часа са чак от средата на април. Значи правилно сте подали - в момента на подаване това е било ситуацията, а какво е щяло да стане след 14 април - не е нужно да го мислим :)

#2 | 20.04.2020, 21:33
Публикации: 72 / 2
Здравейте, сега видях, че не съм написала коректно датата. Работното време ще се счита за влезнало в сила от 13.03.
#3 | 20.04.2020, 21:53
Публикации: 4400 / 737
Ъъъъ... оставам болничния настрани, но как ще вземете такова решение за работно време сега, но със задна дата?!? А хората какво са правили през това време? Не са ли работили, или не са ли били в отпуски? Струва ми се, че е неправилно това със задната дата.

Всъщност, на кое основание променяте часовете? Някак си ми се струва, че докато са в болнични не може да променяте работното им време, но не съм сигурен.
#4 | 20.04.2020, 21:58
Публикации: 72 / 2
Здравейте, на мен също ми се струва нелогично затова ми хрумна да търся тук отговори на въпросите си, защото от хората във въпросната фирма не мога да го получа.

Фирмата намали работното време като се работеше от понеделник до сряда, а четвъртък и петък платен отпуск. При което главния счетоводител, възрази това тяхно решение, не било добре 3 дни работим, 2 отпуска и да се намали работното време на 4ч дневно. Сега до 25 число ще подам и платя осигуровките за м. Март и затова съм силно притеснена дали този казус е логически издържан и дали няма след 1 м да получим предписание от НОИ...
#5 | 21.04.2020, 10:10
Публикации: 4400 / 737
Фирмата намали работното време като се работеше от понеделник до сряда, а четвъртък и петък платен отпуск. При което главния счетоводител, възрази това тяхно решение, не било добре 3 дни работим, 2 отпуска и да се намали работното време на 4ч дневно.
Няма никакъв законов проблем да се работи ПН-СР и да се отпуска ЧТ-ПТ. Ако трябва да сме честни, не сте намалили работното време в смисъла, така че да е равносилно на работа на 4 часа. В първия случай "работа-отпуск" разходите за работодателя остават същите, във втория - те са наполовина. Но това е управленско решение, не е работа на счетоводителя да казва как да бъде. Счетоводителя само може да направи сметката за двата варианта и да я представи на шефа. Двата варианта са различни по разходи за фирмата и по последствия за работниците.

Поне аз не бих си позволил да променям работните часове със задна дата, най-малкото защото някой работник може да възроптае (с право) и да стане проблем. За болничните - не знам дали как засичат, но е вероятно да ви "хванат", а ако поискат от работника да връща пари, тогава вече може да се размирише. Но това, теоретично, не би трябвало да е ваш проблем и притеснение, щом имате главен счетоводител отгоре. Само работете с необходимите документи, а не "така ми казаха да направя".
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група