Дивидент на ЧФЛ

20.10.2020, 10:10 1341 1

20.10.2020, 10:10
Публикации: 71 / 2
Здравейте колеги! За първи път ми се налага да извърша разпределяне на дивидент на ЧФЛ. Лицето е български гражданин съдружник в ООД в България, но пребивава /в повечето време/ и се самоосигурява във Великобритания. Има издадено удостоверение от НАП, че България не е компетентната институция по приложимото законодателство. Следователно го третирам като ЧФЛ. Когато попълвам декл.по чл.55, има ли нещо специфично, което да отметна или отбележа. Разгледах приложенията - касаят наем/дук. Също до колкото направих сравка със ЗДДФЛ, срокът за декларирането и внасянето на данъка е месеца следващ тримесечието на вземането на решенията. Годишно в справка по чл.73 ал.1  - има ли различен срок или нещо по различно освен, че отбелязвам ЧФЛ в справката. Всъщност тук съм объркана, дали не трябва да се подаде 73а? И от там дали не трабва да се отметне сега в декл.по чл.55 отметката, че информацията се подава на основнаие чл.73а във връзка с автоматичния обмен. И трябва ли сега да се прилага някакво удостоверение от другата държава? Видях, че после лицето трябва лично да подаде искане за удостоверение за внесен окончателен данък по чл.58 от ЗДДФЛ. Предполагам, че с това удостоверение ще декларира дохода от дивиденти във Великобритания. Ще съм благодарна, ако споделите дали пропускам нещо? Благодаря!
#1 | 20.10.2020, 10:58
Публикации: 71 / 2
Направих справка и със СИДДО, за да съм сигурна, че данъкът се дължи тук.

2. Промени във връзка с доходи, облагаеми с данък при източника

2.1. Дивиденти

Новата СИДДО предвижда:

а) пълно освобождаване от облагане в държавата на източника на дивиденти, изплатени в полза на местни юридически лица на другата държава, както и в полза на пенсионни схеми;

б) облагане на дивидентите в държавата на източника с до 5% данък, ако са изплатени в полза на  местно физическо лице на другата държава;

в) облагане с до 15% данък в държавата на източника при определени условия, на  дивиденти, изплатени от доходи или печалби на инвестиционно образувание, придобити от недвижимо имущество.

Предишната СИДДО даваше възможност всички доходи от дивиденти да се облагат в държавата, от която произхождат, при данъчна ставка до 10%.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група