Съкращаване на служител по време на изпитателен срок

08.05.2012, 11:27 39128 7

08.05.2012, 11:27
Публикации: 6403 / 1130
Служител е назначен на ТД със срок на изпитване 6 месеца, уговорен в полза на работодателя, на основание чл. 70, ал.1, т.1 вр. чл. 67, ал.1, т. 1 от КТ. Изпитателният срок не е изтекъл. Работодателят иска да прекрати трудовия договор и едновременно да закрие този щат.
Въпросът ми е как да се оформи правилно Заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Достатъчно ли е да се запише, че се прекратява на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 вр. чл. 71, ал. 1 от КТ за да не се дължи обезщетение по чл. 220, ал. 1 и чл. 222, ал. 1?
#1 | 08.05.2012, 11:34
Публикации: 3145 / 253
Първо - ТД е сключен неправилно. Чл.70 не е член за сключване на ТД. Предполагам, че уведомлението не е с код 07, защото този код го няма от 3г. (така мисля де) за сключването на ТДтова само като информация, за да не се допускат други такива грешки

Второ-Прекратяваш на основание чл.71 и не записваш никакво обяснение. Не дължиш обезщетение за неспазено предизвестие и за ненамиране на работа. Но дължиш за неползван отпуск обезщетение.
#2 | 08.05.2012, 11:46
Публикации: 6403 / 1130
Мерси, Таня. :smile1: Уведомлението за сключения договор е с код 01, дано е правилно....
#3 | 08.05.2012, 11:49
Публикации: 3145 / 253
Правилно е :) и за това основанието за сключването е трябвало да бъде чл.67 във връзка с чл.70 :)
#4 | 08.05.2012, 11:56
Публикации: 62 / 2
На основание чл.71, ал.1 .......

допълвате в заповедта :

Причини за прекратяване на трудовия договор:
Прекратяване на трудовия договор със срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя, поради  неудовлетвореност от страна на работодателя от извършената от работника работа.
 

 и да не забравите  подписа на работника
#5 | 08.05.2012, 12:06
Публикации: 3145 / 253
Това не е правилно. Не се пишат никакви обяснения в заповедта за прекратяване чийто основание е чл.71 от КТ
#6 | 08.05.2012, 12:10
Публикации: 3145 / 253

Бойко ХАДЖИЙСКИ - юрист

  Трудовият договор със срок за изпитване се сключва, когато някоя от страните по трудовото правоотношение желае да провери в хода на съществуването му едно от двете обстоятелства - годността на работника или служителя да върши възложената работа, или пък дали самата работа е подходяща за съответният работник или служител. По-често клаузата за изпитване се уговаря в полза на работодателя. Необходимо е обаче това да бъде изрично посочено в текста, в противен случай се презумира, че той е уговорен в полза и на двете страни.
Съществуването на тази клауза дава право на страната, в чиято полза е предвидена, да прекрати сключеният трудов договор без предизвестие. Това може да се случи във всеки един момент, докато клаузата за изпитване е валидна. Нейният максимален срок е 6 месеца - чл. 70, ал. 1, изр.първо от Кодекса на труда. След изтичането на този срок, ако съответният трудов договор не е бил прекратен, то той се смята за окончателно сключен по силата на чл. 71, ал. 2 от Кодекса на труда.
Изявлението за прекратяване следва да бъде отправено писмено, да бъде ясно и безусловно. Не е необходимо да бъде мотивирано, нито пък да бъде спазен някакъв минимален срок между неговото получаване от насрещната страна и фактическото напускане на работата.
Ако страната не се възползва от своето право да прекрати в срока за изпитване трудовото правоотношение, то продължава да съществува така, както е било до този момент по отношение работното място, възложената работа, заплатата и срока на съществуването му. Прекратяването му обаче вече може да стане само на основанията по глава Шестнадесета от Кодекса на труда.
#7 | 08.05.2012, 12:13
Публикации: 3145 / 253
Жанет Богомилова, юрист
  В бр. 12 от 2008 г. на сп. “Счетоводство+” Жанет Богомилова, юрист, разглежда процедурата за прекратяване на трудов договор със срок за изпитване.
До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие по реда на чл. 71 от КТ. Това означава, че страната, в чиято полза е изпитването, докато то трае, може да прекрати договора моментално - считано от следващия работен ден, без да е длъжна да обосновава решението си за прекратяването и без да отправя предизвестие и да чака неговото отработване.
Ако тя не стори това до изтичане на срока за изпитване, трудовият договор се смята за окончателно сключен. С други думи от този момент договорът става безсрочен, ако такава е била волята на страните, или се превръща в трудов договор за определено време, ако такава е била уговорката, или пък в някои от останалите видове срочни трудови договори - за заместване, за завършване на определена работа, до провеждане на конкурс и т.н.
Страната по договора, в чиято полза не е уговорено изпитването, също може да го прекрати, преди да изтече изпитателният срок, но дължи предизвестие по общия ред. Срокът на предизвестието зависи от това, дали окончателният договор е бил предвиден като безсрочен, или като срочен трудов договор. Например, в случай че окончателният договор е за неопределено време, а изпитването е уговорено в полза на работодателя, то служителят следва да отправи 30-дневно предизвестие за прекратяването му, съгласно чл. 326, ал. 2 от КТ. Тук изпитваният служител, който иска да напусне, има две възможности - да отработи предизвестието или да заплати обезщетение, според чл. 220 от КТ, в размер на брутното си трудово възнаграждение за неотработения срок на предизвестие и да напусне веднага.
Има и трета възможност - работникът или служителят, ако изпитването не е уговорено в негова полза, в случай че иска да напусне по време на изпитателния срок, може да отправи до работодателя молба за освобождаване от заеманата длъжност по взаимно съгласие по реда на чл. 325 от КТ. Ако работодателят е съгласен, в този случай няма да се отработва предизвестие. Ако обаче работодателят не е съгласен договорът да бъде прекратен по взаимно съгласие, служителят следва да отправи предизвестие и да го отработи или да напусне, преди да изтече срокът на предизвестието - тогава, когато желае, като заплати на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за неотработения срок на предизвестие.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група