Здравейте,
Счетоводителят може само да съветва да се покрият загуби от текущия или минал период, но без протоколирано решение на ръководството на предприятието това няма как да бъде факт или не е редно да се случи. На първо време ГФО следва да се приеме и да се вземе решение какво ще се прави с отчетените резултати от дейността, а Вие дотогава си чакате. Но има и вероятност собствениците да искат загубите да си останат непокрити.
Така е, изцяло предложението е даже на собственика и то е продиктувано от следната ситуация.
Фирмата от февруари 2021 вече няма дейност. Прекратява изцяло, но няма да я ликвидира.
Стартира дейност през 2019 г. имаше доста добър договор с клиент и за 2019 реализира печалба около 12600 лв.
Но за съжаление в края на 2020 г. договора, който имаха подписан с клиент приключи и съответно прохода спря. А служителите ги задържаха 1-2 месеца, защото са висококвалифицирани с цел да не ги изгубят. Така от повече разходи за заплати на служители се отчете данъчна и счет.загуба за 2020 г. в размер на около 11К.
И това което предложих, а и управителят също е да се покрие загубата за 2020 г. с неразпределената печалба от 2019 г. И останалите суми по неразпределена печалба от 2019 г. да си ги изплати като дивидент. Възможно ли е? Според мен да, но не съм го имал като казус до сега и исках да ми потвърди някой.