Застъпено майчинство

19.02.2021, 22:24 1719 1

19.02.2021, 22:24
Публикации: 6 / 0
Добър вечер,

Надявам се тук да открия отговори на въпросите си, които стават все повече  :blink:..
Имам бебе на 10 месеца и съм бременна с второто си дете, като термина ми е през септември. Към момента все още съм в отпуск по майчинство за първата година за отглеждане на дете. Бременността ми е високо рискова, АГ предложи да си прекъсна майчинството и да ми даде болничен. Сега започват въпросите ми:

1. Ако изляза в този болничен(преди навършване на 1 година на първото ми дете), имам ли право на 50% от майчинството(което в момента е 90% от дохода ми)?
2. Болничния на каква база ще ми бъде изплатен? Тъй като и първата бременност беше високо рискова, бях в непрекъснат болничен 4 месеца преди термин. Би трябвало да се изплати на същата база или греша- 80%? Дали тези 4 месеца болничен преди първото майчинство по някакъв начин биха намалили сегашната база?
3. След навършване на годинка на първото ми дете имам ли право на 50% от майчинството за отглеждане на дете до 2 годишна възраст?
4. Как ще се определи размера на майчинството за второто дете? Четох в КСО че “при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2 годишна възраст обезщетението е в размера определен по ал.1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.” Не знам дали го тълкувам правилно- ако се върна на работа, или съм в болничен по време на втората година от майчинството за първото дете то това означава, че второто майчинство ще ми бъде преизчислено? И няма да се вземе първото, което би било по-благоприятно? Или няма значение дали съм на работа/болничен или съм отпуск втора година за гледане на дете- би трябвало да получа сумата от първото майчинство?

Ако има значение, осигурявана съм на максималния осигурителен доход.

Извинявам се предварително, ако поста е объркан, опитах се да структурирам въпросите си, но съм притеснена и не знам до колко успях..

Благодаря за отделеното време!
#1 | 20.02.2021, 09:11
Публикации: 364 / 42
На в - с  1. - ще имате право на парично обезщетение в размер 50 на сто .
в - с 2. - Базата е същата, в смисъл изчислява се от 18 месечен перод. За 4 - те месеца от този период на болнични се взема  доходът, от който е определено паричното обезщетение за болничния, а той нали е на същата база . В размер 80%.
в - с 3. - След навършване на 1 годинка на първото дете вече ще ползвате отпуск за бременност и раждане за 2-рото дете, така че ще имате право на 50% от обещетението за отглеждане на дете/ първото/,  тъй като няма да ползвате по-това време отпуск от същия вид/ за отглеждане на дете/.
в - с 4. - " Или няма значение дали съм на работа/болничен или съм отпуск втора година за гледане на дете- би трябвало да получа сумата от първото майчинство? " Щом е по-благоприятно ще получите по-високата сума.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група